НОВИНИ

Израел затваря летище "Бен Гурион" за седмица

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
15:22, 25.01.2021
Чете се за: 01:50 мин.
Сигурност и правосъдие
Слушай новината

От тази вечер Израел затваря въздушното си пространство за една седмица. Целта е да се спре навлизането на вирусни мутации. Мярката важи с някои изключения.

Пътниците на летище "Бен Гурион" в Тел Авив вече са много малко. От полунощ аерогарата ще бъде затворена за пристигащи и излитащи самолети като част от противоепидемичните мерки. Ограничението важи до 31 януари и се отнася и за частни полети.

"Затваряме небето с редки изключения, за да предотвратим навлизането на вирусни мутации и да се уверим, че напредваме бързо с кампанията за ваксиниране", каза министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху.

Изключенията са за товарните полети, пътуванията с цел лечение, съществена работа, преместване или присъствие на погребение. Израел вече засече британския щам на вируса на своя територия.

От 27 декември страната е в третото си затваряне, което ще продължи още седем дни.

Тази седмица ще ваксинираме още близо 1 милион израелци, прогнозира премиерът Нетаняху.

Кампанията в Израел върви с рекордно бързи темпове.

След най-възрастните хора и рисковите групи, сега ваксините са достъпни за хората над 40 години или за юноши от 16 до 18 г. с разрешение на родителите. С редовен внос на ваксината на "Пфайзер" над 25% от израелците вече са получили първата си доза.

Бенямин Нетаняху вече обяви, че ще предложи нов пакет помощ за бизнеса, домакинствата и безработните израелци, засегнати от кризата.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Апелативният съд във Варна отложи делото "Хитрино"
Апелативният съд във Варна отложи делото "Хитрино"
Томас Тухел поема Челси?
Томас Тухел поема Челси?