НОВИНИ

Изслушаха военния министър в Комисията по отбрана в НС

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
19:35, 25.01.2023
Чете се за: 02:55 мин.
У нас
изслушаха военния министър комисията отбрана
Слушай новината

Днешното решение на Германия за предоставяне на танковете е резултат от срещата миналата седмица на съюзниците на Украйна във военната база "Рамщайн".

Министър Стоянов не отговори дали точно тази тема е обсъдена, подчерта обаче, че разговорите са били координационни. По думите му всяка страна е информирала за свои суверенни решения какво може и ще предостави, за да се постигне по-добра ефективност на помощта. Димитър Стоянов е информирал депутатите и за т.н. "псевдо модернизация", т.е. за военната техника и въоръжението, което преговаряме да получим от нашите партньори срещу предоставянето на военна помощ за Украйна, както и за съпътстващите разговори по време на срещата в Рамщайн.

"Във формата "Рамщайн" никой не насилва никого да дава нещо, суверенно решение е всяка една държава какво ще предостави. България предоставя това, което е по приложение 1 от списъка, който беше гласуван в НС. По отношение на войната виждаме, че в момента е една позиционна отбрана от страна на Украинската армия, такава е между другото от страна на руската армия, страната която е в инвазия в Украйна. Не очаквам някое съществено развитие на конфликта към този момент. Тоест двете страни просто ще вземат позиционна отбрана", заяви Димитър Стоянов.

"Едно нещо, което мисля, че е казвал много пъти е, че сме безкрайно закъснели. Ако това нещо, вариантите за предоставяне на заместваща техника, се е било случило в началото на войната, сме щели да получим много по-добри възможности, отколкото сега", коментира Христо Гаджев, председател на Парламентарната комисия по отбрана.

Стана ясно, че разговорите за заместваща техника срещу помощта, която предоставяме на Украйна са затруднени основно заради това, че вече такава техника е предоставена на други страни през пролетта и лятото на миналата година. Така в момента това, което България би могла да получи, е много по-малко. Тъй като заседанието беше закрито заради специфичната информация, това което разбрахме е, че голяма част от депутатите и служебния министър са на общо мнение, че е трябвало да се включим в тази програма значително по-рано.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Септември пропиля два гола аванс и допусна обрат срещу Зоря Луганск
Септември пропиля два гола аванс и допусна обрат срещу Зоря Луганск
БФС обяви програмата за 19-и и 20-и кръг в Първа лига, Левски приема Черно море на „Ивайло“
БФС обяви програмата за 19-и и 20-и кръг в Първа лига, Левски приема Черно море на „Ивайло“