НОВИНИ

Джо Байдън: "Две държави" като решение на израелско-палестинския конфликт не е невъзможно

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
07:30, 20.01.2024 (обновена)
Чете се за: 03:02 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Експлозии в сирийската столица Дамаск. Държавната информационна агенция твърди, че става дума за израелска атака, при която има загинали представители на иранската национална гвардия. Няма потвърждение на информацията от независим източник.

Вариантът "две държави" като решение на израелско-палестинския конфликт не е невъзможен. Това заяви американският президент Джо Байдън.

Тел Авив и Вашингтон на различни позиции за решаване на конфликта Израел - Хамас

Той е разговарял по телефона с премиера на Израел Бенямин Нетаняху, който се противопостави на създаването на палестинска държава.

"Президентът смята, че най-доброто дългосрочно решение за регионалната сигурност, особено сигурността на израелския народ, е свободна и независима палестинска държава, която може да живее в мир и сигурност със сигурността на Израел", каза по-рано Джон Кърби - говорител на Съвета по национална сигурност.

Ето каква визия за бъдещето на региона сподели американският президент.

"Има различни варианти на решението за две държави. Има редица държави, които членуват в ООН, но нямат свои военни. Има много държави с различни ограничения. За това мисля, че има начин, по който това да сработи", заяви Джо Байдън, президент на САЩ.

По думите на Кърби Байдън е приветствал решението на Израел да разреши доставката на брашно за Газа, но отново обяви, че САЩ не искат общо прекратяване на огъня, защото то работи само в полза на радикалната палестинска групировка Хамас.

А повече от три месеца след началото на война - сериозни разногласия във военния кабинет на Израел. Неговият ключов член и бивш началник на щаба на израелската армия - Гади Айзенкот, се противопостави на стратегията за "пълна победа" над Хамас. Той призова отговорните лица "да кажат" истината и призова за свикване на избори, които да върнат общественото доверие. Той също така критикува липсата на ясен план за Газа след войната, въпреки изложената визия от министъра на отбраната Йоав Галант. Медии напомнят, че синът на Айзенкот е загинал в сраженията в Газа.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Патрули на общинския инспекторат в Пловдив ще следят за нерегламентирано изхвърляне на отпадъци
Патрули на общинския инспекторат в Пловдив ще следят за нерегламентирано изхвърляне на отпадъци
Гвинея стигна до минимален успех над Гамбия в Купата на африканските нации
Гвинея стигна до минимален успех над Гамбия в Купата на африканските нации