НОВИНИ

Джо Байдън печели в американския Супервторник

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
06:56, 04.03.2020 (обновена)
Чете се за: 00:58 мин.
Политика
Снимка: БГНЕС

Триумф за Джо Байдън след Супервторника на първичните избори за президент в Съединените щати. Бившият вицепрезидент печели в 9 от 14 щата в надпреварата за номинация на Демократическата партия. Байдън, който досега изоставаше, е все по-близо до това да се изправи срещу Доналд Тръмп през ноември на изборите за Белия дом.

Голямото завръщане на Джо Байдън. Бившият вицепрезидент на Барак Обама изглеждаше сякаш няма да успее да се пребори за номинацията на демократите, но Супервторникът, считан за един от ключовите моменти на първичните избори, изцяло промени правилата на играта. 9 щата, сред които и Тексас подкрепиха Байдън по пътя му към Белия дом.

Според проучванията за него са гласували и повечето афро-американци, чийто вот е от огромно значение за Демократите.

Джо Байдън, кандидат за президент на Демократическата партия: Трябва да победим Доналд Тръмп и ще го направим, но няма да допуснем да се превърнем в него. Не може вечно да продължава битката между партиите. По-добри сме от този президент. Време е да си върнем Съединените щати.

Победната реч на Джо Байдън за кратко беше прекъсната от протестираща жена, която излезе на сцената.

Досегашния фаворит за номинацията Бърни Сандърс не беше обезкуражен след Супервторника. Сенаторът от Върмонт спечели в най-ключовия щат на тези първични избори - Калифорния.

Бърни Сандърс, кандидат за президент на Демократическата партия: Абсолютно сигурен съм, че ще получа номинацията на демократите и че ще спечеля срещу най-опасния президент в историята на страната ни.

Големият губещ на първичните избори е милиардерът и бивш кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг. Фактът, че спечели само в един щат, стана повод за поредната подригравка в туитър от страна на Доналд Тръмп. А самият президент спечели в 13 щата, макар и за републиканците първичните избори да се провеждат по-скоро проформа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
25 жертви на торнадо в Тенеси
25 жертви на торнадо в Тенеси
Поройни дъждове взеха жертви в Бразилия
Поройни дъждове взеха жертви в Бразилия