НОВИНИ

Джокович сложи край на 13-годишната хегемония на Надал

джокович сложи годишната хегемония надал
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
23:58, 11.06.2021
Чете се за: 04:42 мин.
Спорт
Слушай новината

Сръбският тенисист Новак Джокович сложи край на 13-годишната доминация на Рафаел Надал на „Ролан Гарос“. Ноле победи испанския хегемон в истински трилър, с резултат 3-6, 6-3, 7-6, 6-2.

По този начин Новак Джокович се класира за финала на Откритото първенство на Франция, където в неделя, 13 юни, ще се изправи срещу Стефанос Циципас. Малко по-рано през деня гръцкият тенисист се класира за първия си финал от Шлема, след като победи германеца Александър Зверев с 6-3, 6-3, 4-6, 4-6, 6-3.

Рафаел Надал изигра своя 108-и мач на турнира и претърпя трето поражение.

Срещата продължи около четири часа и десет минути. Кралят на клея, актуалният четирикратен шампион в Париж, започна ударно двубоя и поведе с 5-0 след два тежки първи гейма, в които Ноле имаше точки за пробив, но не съумя да ги материализира. С течение на откриващата част, сърбинът върна един от пробивите при 3-5 и загуби оспорван девети гейм, с което бе сложена и точка на спора в полза на Надал. Втората част стартира отлично за шампиона от 2016, който направи брейк за 2-0, но последва моментално връщане на пробива от Матадора. Все пак, Джокович довърши нещата в своя полза с нов пробив и резултат 6-3, за да възстанови статуквото.

И двата сета приключиха за около час игра, а третият бе истински трилър. Той продължи цели 92 минути и в крайна сметка бе решен след тайбрек, след като Джокера на два пъти повеждаше с пробив и сервираше за сета при 5-4, но се пропука. Надал вкара частта в дълъг гейм, а там ключовият минипробив дойде в осмата точка, която отиде на сметката на сръбския номер 1 след лесна грешка на съперника на мрежата. Джокович поведе с 2-1 сета, а след подновяването на играта Надал дръпна с пробив. От 2-0 в своя полза обаче, испанецът не успя да запише нито един гейм до края на сета и така бе детрониран от Ноле. Джокович направи два уинъра повече от опонента – 50-48, но и цели 18 непредизвикани грешки по-малко – 37 на 55.

Той нанесе едва третата загуба на Надал на Откритото първенство на Франция след тези от Робин Сьодерлинг на осминафиналите през 2009 и отново от Джокера през 2015 в четвъртфиналната фаза. Световният номер 1 се класира за шестия си финал във френската столица и ще гони втора корона в неделя след тази през 2016, когато надви Анди Мъри. При успех той ще се доближи на една титла от Шлема от Надал и Роджър Федерер. Испанецът загуби за първи път в полуфиналите на Ролан Гарос в кариерата си – досега той неизменно се класираше за финала, когато бе в тази позиция, където печелеше и титлата. Джокович спечели 58-ия сблъсък между двамата – 30-28 победи в негова полза в преките мачове.

В спор за трофея той ще играе с първата ракета на Гърция Стефанос Циципас, който по-рано надигра Александър Зверев в пет сета, за да стане първият представител на южната ни съседка, който стига финал в турнир от Големия шлем. Джокович и Циципас имат седем мача помежду си, като Ноле води с 5-2 успеха, включително последните четири срещи – сърбинът печели и трите си двубоя с гърка на клей, включително миналата година в полуфиналите на Ролан Гарос, когато стигна до триумфа след 6-3, 6-2, 5-7, 4-6, 6-1.

Любопитното е, че победилият Надал преди финала, не го печели в двата предишни случая – Сьодерлинг отстъпи на Роджър Федерер през 2009, а Джокович бе надигран от Стан Вавринка шест години по-късно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жълт код за гръмотевични бури над цялата страна днес
Жълт код за гръмотевични бури над цялата страна днес
Шоуто „Евро 2020“ започна с исторически мач и класика за Италия
Шоуто „Евро 2020“ започна с исторически мач и класика за Италия