НОВИНИ

Как посрещнаха Великден в Австралия? - разказ на наша сънародничка

Вера Александрова
от Вера Александрова
20:18, 19.04.2020
Чете се за: 01:05 мин.
По света

Нашите сънародници в Австралия посрещнаха Възкресение Христово по домовете си, църквите там бяха затворени за посетители заради коронавируса. Православната църква в Мелбърн излъчва службите в интернет, а в храма бяха само свещеникът и хорът.

Отец Александър Попов отслужи всички богослужения в празната православна църква в Мелбърн, а желаещите да присъстват, го направиха онлайн.

Магдалена Кръстевска: Хубавото е, че успяваме да изкараме всички необходими служби, само че на затворена църква без народ.

Магдалена Кръстевска е внучка на отец Александър, майка й е българка, баща й македонец, родена е и живее в Мелбърн, говори чудесен български и пази българските си корени. От малка пее в църковния хор.

Магдалена Кръстевска: Цял живот всъщност пея в хора. Буквално откогато съм родена, почти всяка наделя ходех на църква със семейството си.

Магдалена свири на кларинет, завършила е музикална академия. След сериозна конкуренция е избрана да свири една година в операта в Сидни, в момента специализира в Лондон. Редовно идва в България, за да се види с роднините и приятелите.

Магдалена Кръстевска: Там се чувствам абсолютно у дома си. Приятелите там са ми много близки и много се обичаме и макар да е трудно да живеем толкова далеч едни от други, много се радвам, че ги имам тези близки хора в живота ми.

Разказва, че в Австралия карантината е доста строга, хората я спазват, затова и пораженията засега не са големи. Поддържа форма с репетиции вкъщи. Има много приятели по света, с които не пропускат да се забавляват, въпреки коронавируса.

Магдалена Кръстевска: Оня ден свирих, давах концерт дигитално на колеги, съученици, които бяха в Чехия, Англия, Франция, Ирландия и в друг град в Австралия. Всичко на живо.

Разпространението на епидемията я заварва в Лондон. Замисля се къде би се чувства сигурна и отговор е - при семейството. За ситуацията сега казва:

Магдалена Кръстевска: Кара ни всички да спрем и да обмислим какво е най-важното в живота.

Приема изпитанието с COVID-19 и като повод да се вгледаме в себе си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Засилват контрола на влизащите в София
Засилват контрола на влизащите в София
Посрещнахме Великден под знака на мерките срещу коронавируса
Посрещнахме Великден под знака на мерките срещу коронавируса