НОВИНИ

Как Румъния се грижи за украинските бежанци?

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
20:16, 04.06.2022
18749
Чете се за: 02:02 мин.
По света
Слушай новината

От началото на войната много украинските бежанци са потърсили спасение в съседна Румъния. Около 5000 вече са започнали работа в преработвателната промишленост и хотелиерския бранш. В лагерите по границата в момента има 1000 свободни места.

От началото на войната Румъния е подслонила над 1 милион украински бежанци. Повечето са настанени безплатно в студентски общежития, хотели и хостели. А тези, които са ги приютили, получават по 4 евро за храна и 10 евро за нощувка на ден за един бежанец. 42 милиона евро струва засега на румънското правителство, за да осигури нормален живот на бягащите от войната.

На украино-румънската граница, между бомбардировките и мира, милион бежанци избраха за свое първо убежище лагерите за временно настаняване в окръг Сучава. В момента в тях са останали 60 души. Повечето се отправят с безплатен билет за влака към втората си спирка - Букурещ. На жп гарата са разпънати палатки с походни легла, където могат да се настанят временно. Но повечето са празни. Въпреки това полицейското присъствие около тях остава засилено. Най-много бежанци от сутринта са се струпали в изложбения център Ромекспо, където е най-големият пункт за хуманитарна помощ. Тук получават пакети с храна, дрехи, правна консултация и ваучери.

Много образователни центрове предлагат безплатни онлайн курсове по румънски език. На първия урок през видео платформата ZOOM са присъствали 700 души. Но на въпроса ще останат ли в Румъния, повечето отговори били: докато стигнем в Западна Европа.

Автор: Даниела Димитрова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пета евротитла за България на щанги от шампионата в Тирана
Пета евротитла за България на щанги от шампионата в Тирана
ЦСКА показа новия си екип с емоционално послание (Видео)
ЦСКА показа новия си екип с емоционално послание (Видео)