НОВИНИ

Как се краде ток и как се хващат недобросъвестните абонати?

bnt avatar logo
от БНТ
20:22, 20.03.2021
5146
Чете се за: 02:17 мин.
Слушай новината

Кражби на ток във Варна. Всяка година огромно количество енергия се консумира, без да се заплаща и това носи огромни загуби за енергийните дружества.

Кражбите на ток се установяват чрез изчисление на несъответствията между изразходената и отчетената електроенергия. Във махала "Максуда" има такова несъответствие и само за ден са открити три места, на които някой се е закачил неправомерно.

"Откъм захранващия кабел, който е основният, са направени присъединения. Два кабела в случая. Влизат вътре, като единият продължава и отива до ъгъла на къщата, след което е качен в апартамента. А другото присъединяване по тези кабели отива в къщата, която е зад ъгъла. - Искате да кажете, че целият блок се захранва от тук? - Не, кабелът отива дотам, а какво се захранва”, обясни Иван Петракиев от “Електроразпределение Север”.

Схемите при тези кражби на ток са еднакви-един се закача неправомерно и дава на съседите. Кабелите вървят през жилищата, но от енергото няма как да го докажат, защото не могат да влизат в домовете на хората.



Въпреки че се отчита спад в кражбите на ток за миналата година, има съставени 1900 протокола за откраднати 17 гигаватчаса електроенергия.

"Най-честите причини за неправомерно потребление на ток, отчетени от нашите специалисти…са чрез софтуерна манипулация на електромерите или директно присъединяване към мрежата както тук. В определени случаи, манипулациите, които се извършват по мрежата, могат да доведат до животозастрашаваща за потребителите ситуация", обясни Атанас Колев, председател на УС на “Електроразпределение Север”.

По данни на Енерго про най-много кражби се отчитат в битовия сектор, а градовете с най-много съставени протоколи са Варна, Добрич и Велико Търново.

Текст: Нивелина Няголова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протести в Европа срещу ограниченията заради пандемията
Протести в Европа срещу ограниченията заради пандемията
Следователят Стефан Петров е новият член на ВСС
Следователят Стефан Петров е новият член на ВСС