НОВИНИ

Как се организират избори в чужбина - опитът във Виена

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
21:12, 14.09.2022
Чете се за: 04:47 мин.
Европа
Слушай новината

Зад организацията и провеждането на избори в чужбина безценна е помощта на българите, готови да отделят от свободното си време, за да допринесат с нещо за родината си. Това са така наречените изборни доброволци. Въпреки безсънните нощи в очакване ЦИК да потвърди, че изборните книжа са получени, тези хора остават мотивирани да се включат в подготовката на всеки следващ вот. Мария Бояджиева е пример за изборен доброволец. Тя живее със семейството си от 8 години във Виена и се занимава с този вид дейност.

За предсрочните избори за български парламент в Австрия ще бъдат разкрити 15 секции, 8 от които във Виена и 7 във федералните провинции. В 10 от тях, включително в столицата и градовете Инсбрук и Залцбург ще се гласува машинно, а в останалите 5 секции с хартиени бюлетини.

Само допреди няколко години обаче картината е различна - избирателните секции са три-четири, което означава чакане на огромни опашки с часове.

"За да се открие избирателна секция трябваше да се съберат 60 заявления. Това по принцип не би трябвало да е проблем, но тук в чужбина информацията тече по съвсем различен начин и много хора дори не разбират за това условие", обясни Мария Бояджиева, изборен доброволец във Виена.

За да могат да гласуват спокойно около 35-те хиляди българи в Австрия, съществен принос има неформалната мрежа изборни доброволци. Една от тях е Мария Бояджиева - молекулярен биолог в Техническия университет в австрийската столица.

"Вероятно активно с организацията в Австрия се занимаваме около 30 - 40 човека. В съставите на комисиите като доброволци влизат вероятно 200 - 250", казва Мария Бояджиева, изборен доброволец във Виена.

Част от работата на изборните доброволци е комуникацията с българското посолство, ЦИК, а при възникнали казуси - и с външно министерство.

По-особеното за тези избори е, че съвпадат с организацията за президентските избори в Австрия и затова се е наложило да се търсят нови изборни помещения, различни от използваните преди това. За тези избори във Виена пет от секциите се намират в дипломатическите представителства - на посолството, на Постоянното представителство, в Българския културен институт "Дом Витгенщайн". Останалите в наети от посолството помещения, със съдействието на местните общини и местни доброволци от общността.

"Доскоро, за миналата година за всички избори, имахме късмета да ползваме помещения, които се управляват от Община Виена и това създаде известна константност на адресите, което е много позитивно нещо. Но за съжаление сега не са свободни и се налага да се търсят нови. Този път посолство изцяло поеха този ангажимент", каза още Мария Бояджиева, изборен доброволец във Виена.

Във Виена и Австрия като цяло се наблюдава сравнително висока за извън страната избирателна активност. Българската диаспора е много активна, вероятно и поради близостта си с родината.

"Имали сме случаи на хора, които са пътували по 200 - 300 километра, само за да гласуват", казва Бояджиева.

Тя споделя, че чувството да правиш нещо за общността е особено приятно.

"Държавата трябва да разбере най-накрая, че всъщност се формира нещо като мобилна българска нация, която живее извън пределите на държавата. Тези хора са наистина мобилни, те се връщат, пътуват от място в място, има редица командировани, туристи, студенти, те не би трябвало да бъдат лишавани от правото си на глас", каза още Мария Бояджиева.

Мария Бояджиева апелира за приемането на методика за избирателен район в чужбина, за да получат възможност българите там да гласуват с преференции, както и да се помисли за пощенско гласуване.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Милан оглави групата си след успех над Динамо Загреб
Милан оглави групата си след успех над Динамо Загреб
МВнР: 755 е окончателният брой на избирателните секции в чужбина
МВнР: 755 е окончателният брой на избирателните секции в чужбина