НОВИНИ

Как се свиква Велико народно събрание и кога политиците го вкарват в дневния ред на обществото?

bnt avatar logo
от Мария Колева
13:23, 26.05.2023
Чете се за: 05:00 мин.
Политика
председателите комисии
Слушай новината

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ се обяви днес за свикване на Велико народно събрание. Причината, по думите му, е "тоталният разпад на държавата".

ДПС предлага сквикването на Велико народно събрание


Как се свиква ВНС?

За да бъде свикано Велико народно събрание, трябва да бъде поискана промяна в Конституцията. Това могат да направят половината народни представители - 120 - или президентът. Парламентът разглежда искането най-рано два и най-късно пет месеца след внасянето му, а "за" решението трябва да гласуват поне две-трети - 160 - от народните представители.

Ако парламентът вземе такова решение, президентът насрочва избори за ВНС в срок от три месеца.
Великото народно събрание се състои от 400 народни представители. То може да приеме нова Конституция, да решава въпроси за изменение на територията на страната, да решава въпросите за промени във формата на държавно устройство и на държавно управление.

Последното ВНС е седмото, което приема новата Конституция на България през 1991 година.


Искания за свикване на Велико народно събрание?

През август миналата година Слави Трифонов предложи да се проведе референдум за свикване на Велико народно събрание, което да въведе президентска република. ИТН обаче не успя да събере достатъчно подписи за провеждането на референдум.

Слави Трифонов поиска национален референдум за президентска република

ИТН не събра достатъчно подписи за референдум за президентска република

През август 2020 година, по време на протестите срещу правителството му лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов предложи свикване на ВНС, което да приеме няколко основни промени в Конституцията, сред които намаляване на броя на депутатите от 240 на 120, намаляване на мандатите на глания прокурор и на председателите на ВКС и ВАС от 7 на 5 години, разделяне на Висшия съдебен съвет на Съдебен съвет на съдиите и Съдебен съвет на прокурорите, намаляване на броя на депутатите във ВНС от 400 на 280 и други.

Предложенията бяха отхвърлени през ноември 2020 година. От 212 гласували 111 бяха "за", 93-ма "против" и 8 "въздържал се". Против гласуваха БСП и ДПС, които тогава бяха опозиция.

Депутатите отхвърлиха предложението за свикване на Велико народно събрание

В края на 2019 година, след като подписа указа за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор, президентът Румен Радев обяви, че ще инициира разговори за промени в Конституцията и че започва широк обществен дебат за "цялостния модел на българската прокуратура, нейното устройство и функции, мястото ѝ в съдебната система и връзките с други институции".

През юни 2017 година, при поредната криза в прокуратурата и скандала „ЦУМ-гейт“, председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов поиска от президента Румен Радев да свика консултации за Велико народно събрание и да инициира дебат за изваждането на прокуратурата от съдебната власт.


Лозан Панов поиска от президента да свика консултации за Велико народно събрание

През 2016 година бившият президент, тогава лидер на АБВ, Георги Първанов се обяви за свикване на Велико народно събрание за промяна на Конституцията и смяна на държавното управление към президентска република. Според Първанов новата Конституция трябва да бъде одобрена от избирателите чрез референдум.

Георги Първанов се обяви за свикване на Велико народно събрание

През 2010 година иницитивен комитет начело с Яне Янев, лидер на РЗС, внесе в Народното събрание подписка за свикване на Велико Народно събарние. Той поиска предсрочно прекратяване на мандата на 41-то Народно събрание и рестарта на системата.


Снимки: архив БГНЕС, БНТ

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кристиян Василев ще гребе в полуфиналите на мъжкия скиф на европейското в Словения
Кристиян Василев ще гребе в полуфиналите на мъжкия скиф на европейското в Словения
Гледайте екслузивно интервю с Александър Везенков в предаването "Арена спорт" днес от 12.30 часа по БНТ 1
Гледайте екслузивно интервю с Александър Везенков в предаването "Арена спорт" днес от 12.30 часа по БНТ 1