НОВИНИ

Как ще сработят новите икономически мерки?

bnt avatar logo
от БНТ
12:13, 25.03.2020
Чете се за: 01:13 мин.
Бизнес

Правителството ще гласува 50 милиона да бъдат дадени под формата на великденски надбавки на около 280 000 пенсионери, чиито пенсии са под линията на бедността. Това заяви в "Сутрешния блок" на БНТ социалният министър Деница Сачева и поясни, че те ще получат по 40 лева. Предвижда се и Мярката 60/40 да обхване всички икономически сектори, засегнати от кризата. Част от бизнеса се обяви против схемата с мотив, че тя не помага за реалното запазване на работните места и обвиниха правителството, че икономическите мерки не са съгласувани с работодателите.

От БСК заявиха, че икономическите мерки, обявени вчера от правителството не са били съгласувани с бизнеса. Според тях схемата, предвиждаща 60% от заплатите на служителите, засегнати пряко от кризата, да бъдат поети от държавата, а 40% от работодателите всъщност не запазва работните места, а обслужва фиска. И дадоха пример.

Мария Минчева, БСК: Когато имате едно възнаграждение от 1000 лв., работодателят дължи още 200 лв., грубо казано, за осигурителни вноски. Работникът също дължи осигурителни вноски, дължи и данък. Т.е. на следващия месец вие трябва да върнете 40% - около 400 лв., обратно в хазната. Реалната помощ е в размер на около 20%.

Социалният министър не се съгласи с изчисленията и обясни, че ако работодателят съкрати работника, държавата ще плати 60% от обезщетението на този човек, но той вече е безработен, а бизнесът губи най-ценния си ресурс - обучен и квалифициран служител.

Деница Сачева, министър на труда и социалната политика: А когато държавата плаща тези 60%, от работодателя се очаква да допълва 40%, така че този човек да не бъде безработен, а съответно и компанията да може да запази своя най-важен капитал, а именно човешкия капитал. За много компании това е изключително важно поради факта не само защото това са дългосрочни техни служители, но и това са служители, в които е инвестирано по отношение на обучение, на подготовка, на подбор на персонала. Нито един отговорен работодател не би искал в момента безразсъдно и панически да съкращава хора.

Сачева допълни, че ще бъдат отпуснати 10 млн. лв. за финансово подпомагане на социалните работници и на служителите в Бюрата по труда. Тя увери, че няма да бъде спирано нито едно социално плащане и няма да бъде забавяно. Удължават се и сроковете на свързани със семейните помощи, ТЕЛК-овете, протоколите за лекарства, индивидуалните оценки на хората с увреждания.мерки

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шофьорите в Пловдив масово не знаеха за новите декларации
Шофьорите в Пловдив масово не знаеха за новите декларации
Кризисен щаб, Варна: Моряците да не напускат корабите в пристанището
Кризисен щаб, Варна: Моряците да не напускат корабите в пристанището