НОВИНИ

Какъв е британският подход към кризата?

bnt avatar logo
от БНТ
20:30, 06.04.2020
Чете се за: 01:25 мин.
Европа

Великобритания има драстично много жертви на фона на общия брой заразени в сравнение с другите тежко засегнати от пандемията страни.

Починалите за последното денонощие са 439, а от началото на кризата - 5373 при близо 48 000 заразени.

Мерките, предприети от властите, се различават както от пълната карантина в повечето европейски държави, така и от скандинавския подход на групов имунитет. Как действат на Острова - от Веселин Паунов, кореспондент на БНР в Лондон.

Британците винаги са твърдели, че са уникални. Дори в условията на коронавирус се проявява този стремеж. Правителството не избърза с налагането на общонационална карантина, а и самата карантина си има своите особености. Училищата останаха отворени до последния момент като, всъщност, те продължават да се отворени за децата на онези, които са смятани за ключови работници - служителите в здравеопзването, работещите в супермаркетите, полицията и т.н.

Що се отнася до строгите мерки, те си остават повече на хартия, предимно пожелателни и се разчита на самосъзнание, въпреки че властите започват сериозно да се дразнят от явното игнориране на съвета хората да си стоят у дома.

А за хората наистина е трудно да се затворят, при положение, че навън е истинска пролет с много слънце и темрератури около 20 градуса.

Няма забрана хората да не излизат. Те могат да правят това веднъж дневно, за да напазаруват неща от първа необходимост или да упражнят някаква физическа активност под формата на разходка, бягане, упражнение или кавото и да било, но не и статично като например да правят пикници или слънчеви бани. Това е и проблемът за големите населени места, където единствено парковете могат да предложат подходящи условия, а при това пролетно време те стават пренаселени въпреки карантината.

По-друго е в провинцията, където има големи открити пространства - полета и гори - и хората спокойно се разхождат или бягат на достатъчно големи разстояния един от друг.

Доколко британският подход към коронавируса е уникален и дали е правилен, тепърва ще научим. Но не са малко критиките, че правителтвото много закъсня с карантината, със затварянето на училищата, за много бавното напредване с тестването, за недостига на защитно оборудване и респиратори.

Предполага се, че пикът на заболяванията в Обединеното кралство ще настъпи към края на седмицата, ето защо властите искат максимално да се спазва социалното дистанциране. На властите обаче сега е трудно да преминат към твърда реторика след като дълго време обясняваха, че „няма страшно".

Премиер Борис Джонсън е красноречив пример до какво води неспазването на социалното дистанциране. Преди да даде положителна проба, той смело се ръкуваше с хора, включително в болници. Резултатът - 10 дни в самоизолация без успех да свали температурата и сега - в болница.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разкриват нови приемни кабинети за изследване на COVID-19 в Пловдив (ОБОБЩЕНИЕ)
Разкриват нови приемни кабинети за изследване на COVID-19 в Пловдив (ОБОБЩЕНИЕ)
13-годишно момче има нужда от 1 млн. лв за животоспасяваща терапия
13-годишно момче има нужда от 1 млн. лв за животоспасяваща терапия