НОВИНИ

Какъв ще бъде следващият етап от войната между Израел и Хамас?

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
19:46, 05.01.2024
Чете се за: 04:05 мин.
По света
какъв следващият етап войната израел хамас
Слушай новината

Американският държавен секретар Антъни Блинкен и най-висшият дипломат на Евросъюза Жозеп Борел са на обиколка в Близкия изток в опит да спрат разпространението на конфликта в Газа.

Совалките започнаха близо три месеца след израелската офанзива, предизвикана от нападение на Хамас. Досега жертвите в палестинския анклав са повече от 22 000.

Израел обяви, че в следващата фаза на конфликта ще се придържа към по-целенасочен подход. Той е част от план на министъра на отбраната Йоав Галант, който включва и визия за следвоенно бъдеще на ивицата.

Мисията на Антъни Блинкен в Близкия изток е опит да се избегне разпространението на конфликта в Ивицата Газа към окупирания Западен бряг, Ливан и основните морски пътища в Червено море. Обиколката на държавния секретар започна тази вечер от Турция, която е сред страните, предложили посредничество. Програмата му включва Израел, Йордания, Катар, Обединените арабски емирства, Саудитска Арабия и Египет, както и спирка в Гърция.

"Никой няма интерес, нито Израел, нито региона, нито светът, този конфликт да се разпространи извън Газа", заяви говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър.

Ръководителят на външната политика на Евросъюза Жозеп Борел тази вечер е в Ливан, откъдето проиранската групировка Хизбула води ракетно- артилерийски дуели с Израел след началото на конфликта в Газа. Ливан подаде жалба до Съвета за сигурност на ООН, в която обвинява Израел за убийството с дрон на заместник шефа на Хамас Салех ал Арури в Бейрут преди три дни. Израел нито отрича, нито поема отговорност.

Лидерът на базираната в Ливан проиранската групировка Хизбула шейх Хасан Насрала заяви днес, че от 8 октомври хората му са осъществили 670 военни операции по границата между Ливан и Израел. За втори път тази седмица той обеща отговор за убийството на втория човек в Хамас.

"Отговорът неизбежно предстои. Не можем да замълчим за нарушение от подобен мащаб, защото това би означавало излагане на риск на цял Ливан, на всички села и градове и на всички личности", каза лидерът на Хизбула шейх Хасан Насрала.

Занапред израелската армия ще се фокусира върху целенасочени рейдове, разрушаване на тунели, въздушни и наземни удари в Северната част на Газа, а на юг ще продължи издирването на лидери на Хамас и спасяването на заложници, обяви министърът на отбраната Йоав Галант. Той предвижда ограничено палестинско управление в анклава след края на войната, но без участие на Хамас и при запазен израелски контрол върху сигурността.

Премиерът Нетаняху изключва бъдеща роля в Газа на международно признатата палестинска власт на Западния бряг. Предложенията на военния министър не са били обсъдени от кабинета, предава Би Би си.

Твърди се, че заседанието е било прекъснато от гневни възражения на министри срещу предложение за разследване на определени лица във връзка с нападението на Хамас на 7 октомври.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Берое Стара Загора постигна 11-а победа в женското баскетболно първенство
Берое Стара Загора постигна 11-а победа в женското баскетболно първенство
ЦСКА София с първа тренировка, Юрген Матай тренира наравно с останалите
ЦСКА София с първа тренировка, Юрген Матай тренира наравно с останалите