НОВИНИ

Какви решения взеха евролидерите в последната Среща на върха за годината

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
22:50, 16.12.2021 (обновена)
Чете се за: 02:27 мин.
По света
Слушай новината

Русия трябва да избере - деескалация на напрежението по границата с Украйна или санкции - това заяви председателят на ЕК Урсула Фон Дер Лайен, след края на последната за тази година среща на върха на Европейския съюз.

Според нея, както и според председателя на Европейския съвет - Шарл Мишел, Брюксел е готов с "твърда и обща позиция", и ако Москва си позволи агресия последствията ще бъдат "мащабни".

Европейските лидери остро осъдиха използването на мигранти като средство за постигане на политически цели, в контекста на ситуацията по границата между Беларус у Полша. Ще бъде даден и решителен отпор на хибридните атаки на Минск.

По отношение на пандемията - предвижда се общ подход за подсилващите дози и срока на зелените сертификати, ЕС вече е поръчал 180 милиона дози от адаптираната срещу Омикрон ваксина на "Пфайзер - Байонтех".

Нашата позиция е много ясна. Продължаваме да приканваме Русия да деескалира напрежението и да се въздържа от всякаква по-нататъшна агресия. Бихме искали да сме в ситуация, в която отношенията с Русия са добри, но това до голяма степен зависи от избора, направен от Москва. Ще се уверим, че правната рамка на Европейския съюз е подходяща да се справи с т.нар. инструментализация на хора, както се случи с Беларус. Темата е актуална, защото през седмицата предложихме промени в Шенгенския граничен кодекс, които се отнасят както за външните, така и за вътрешните граници, заяви Урсула фон дер Лайен, председател на ЕК.

Първата стъпка е да покажем непоклатимото единство, пълното единство на Евросъюза, да изразим солидарност за суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Но също така спокойно, но твърдо да кажем, че ако има военна агресия срещу Украйна, последствията ще са огромни, и че сме готови да координираме много конкретни и много оперативни мерки с нашите партньори и съюзници, заяви Шарл Мишел, председател на ЕС.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ливърпул е само на точка от върха след обрат срещу предпоследния в класирането
Ливърпул е само на точка от върха след обрат срещу предпоследния в класирането
Отложиха още четири срещи от Висшата лига
Отложиха още четири срещи от Висшата лига