НОВИНИ

Радев обясни позицията ни в спора със Скопие в интервю за "Euractiv"

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
19:59, 16.12.2021
Чете се за: 01:27 мин.
Балкани
Слушай новината

Република Северна Македония трябва да промени конституцията си, заяви Румен Радев в интервю за европейското издание "Euractiv". Държавният глава посочва, че това би била стъпка към решаване на спора между София и Скопие и подробно обяснява позицията на страната ни, поради която началото на преговорите за еврочленство на Република Северна Македония беше отложено.

Ето част от думите му:

"Смята се, че сме в процес на предоговаряне на договора, но не сме. Ние сме в процес на търсене на начин как по-добре да приложим този договор.

Договорите са, за да се спазват. Това е главно предварително условие да бъдеш член на ЕС. Трябва да се спазват договорите на ЕС по същия начин.

Нашето най-голямо притеснение е, че Република Северна Македония не прилага фундаментални принципи и ценности на ЕС, като човешките права, недопускането на дискриминация.

Дискриминационното отношение спрямо македонските българи се извършва от десетилетия. И това трябва да спре. Днес повече от 120 000 граждани на РСМ имат също българско гражданство. Те не са само български граждани, но и граждани на ЕС, и това означава много, когато говорим за човешките права".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ясен Петров за жребия: Целта ни е първото място в групата
Ясен Петров за жребия: Целта ни е първото място в групата
Радев на среща на евролидерите (ОБЗОР)
Радев на среща на евролидерите (ОБЗОР)