НОВИНИ

На прага на последния политически сезон: Какви са приоритетите на депутатите?

Вера Александрова
от Вера Александрова
08:49, 13.01.2021
Чете се за: 02:52 мин.
Политика
Слушай новината

Започва новият парламентарен сезон. Предвид предстоящите парламентарни избори, вероятно няма да са леки следващите дни в Народното събрание. 44-ият парламент е на финалната с права, остават им около 2 месеца и половина работа.

Все още няма яснота за дата на изборите, напомни Тома Биков от ГЕРБ. Един от значимите закони, по които трябва да се работи според него в оставащото време на този парламент, е Изборният кодекс. Той се надява, ако се стигне до ново отваряне на изборното законодателство, то да бъде само с цел решаване на определени технически проблеми. Тези поправки се решават само с консенсус, смята Биков.

Христо Проданов от БСП припомни, че от неговата партия никога не са подкрепяли идеята за промени в последния момент в изборните правила. Все пак отбеляза, че някаква промяна ще бъде необходима във връзка с извънредната ситуация. Като приоритет на БСП до края на парламентарния сезон Проданов посочи, че за тях е важно да заработи комисията, създадена във връзка с контрол на средствата за COVID-19, важен е и планът за възстановяване с европейски средства. Крайно време е да започне и решаването на проблема с водата, смята депутатът.

Има още неща от началото на мандата, които все още не са свършени, отбеляза Александър Сиди от "Обединени патриоти". Те говорят за доходност и сигурност на българските граждани и депутатът посочи, че са успели да повишат минималната пенсия, да увеличат заплати. Сиди каза, че са им останали малко въпроси в темата сигурност. Той обясни, че ще наблегнат на всички онези мерки, които са предлагали и преди, за доброволните отряди към МВР. Има закон за личния фалит, на който ще настояват, както и закон за фалшивите новини.

Кръстина Таскова от "Воля" е на мнение, че е важно да бъдат направени всички необходими промени в Изборния кодекс, за да може да се гарантират едни прозрачни избори, както и да се гарантират резултатите за българския народ. За тях в оставащото време спешно трябва да се повиши стандартът на живот, като се разгледа отново предложението на "Воля" за безплатни лекарства на деца до 14 години и за пенсионери над 65-годишна възраст.

Вижте цялата дискусия във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Положението в Петърч остава критично, но овладяно
Положението в Петърч остава критично, но овладяно
Около 15 къщи са наводнени в района на Хаджидимово
Около 15 къщи са наводнени в района на Хаджидимово