НОВИНИ

Какво плува в големите европейски реки?

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
16:55, 02.05.2023
Чете се за: 02:40 мин.
По света
Слушай новината

Името на френския изследовател Кристоф Грюо се произнася с уважение в средите на хората, които са любители на екстремните пътешествия по въздух, суша и вода. Новата експедиция, в която се е впуснал 58-годишният изследовател, има за цел да привлече общественото внимание към крехката екосистема на европейските реки.

Какво плува в големите европейски реки и доколко хората са отговорни за видимите и невидимите субстанции, които се носят по течението им?

Отговори на тези въпроси ще потърси изследователят Кристоф Грюо през следващите 50 дни. Френският пътешественик ще измине над две хиляди километра на борда на специално оборудвана лодка, вземайки проби от водата по речния маршрут от Варшава до Париж.

"Ще събирам проби от ДНК на околната среда, които ще предоставям на учените. Ще събирам проби от водата най-вече, за да установим съдържанието на разрушители на ендокринната система в нея. Ще извършвам и различни наблюдения. Затова и лодката ми е със специално оборудване за движение и наблюдение в посока напред", каза Кристоф Грюо.

От изследователската дейност на Кристоф Грюо ще се възползват учените от Парижкия музей по естествена история. Те ще анализират пробите, взети от реките в участъци преди и след градовете край течението им. Резултатите ще имат принос за предприемане на ефикасни мерки за предотвратяване на замърсяването.

"Ще разберем повече за мигриращите видове риба, за характерните видове миди. Ще можем да сравним всички събрани данни, за да покажем ясно онова, което е красиво и крехко в цялата екосистема. По отношение на онова, което е крехко, трябва да сме много внимателни", каза Грюо.

Изследователската експедиция на Грюо ще премине през пет страни - Полша, Германия, Нидерландия, Белгия и Франция. През цялото време френският пътешественик ще пътува с гребната си лодка, широка 60 и дълга шест метра. Изследователят ще плава по 22 от най-големите реки на Стария континент, а пътуването му ще бъде с минимален въглероден отпечатък.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вижте част от щетите по автомобила на Гешев
Вижте част от щетите по автомобила на Гешев
Сабаленка обърна египтянка за място в полуфиналите в Мадрид
Сабаленка обърна египтянка за място в полуфиналите в Мадрид