НОВИНИ

Какво се случва в Катар три месеца след Мондиала

фифа представи топката финалната фаза мондиала катар
bnt avatar logo
от БНТ
12:42, 30.03.2023
Чете се за: 05:57 мин.
Спорт
Слушай новината

Краят на 2022 беше фантастичен за неутралните футболни фенове. И за пристрастните футболни фенове. И за хората, които по-рядко гледат футбол. Световното първенство в Катар беше едно от най-запомнящите се през новия век, като финалът винаги ще бъде помнен като пример за интрига и зашеметяваща драма. Близо 90 хиляди гледаха мача на Лусаил Айконик Стейдиъм.

Какво обаче се случва със самия Лусаил Айконик Стейдиъм три месеца след като Килиан Мбапе вкара хеттрик там, а Лионел Меси най-накрая вдигна световната купа над главата си? Ако помните, от ФИФА и от организационния комитет на Мондиала даваха гаранции, че шест от осемте стадиона ще бъдат редуцирани от гледна точка на капацитета си, а съоръжението „974“, изградено по иновативен и в миналото немисмим начин само и единствено от контейнери, дори ще бъде тотално демонтирано, превръщайки го в първия временен стадион в историята на световни футболни финали. Седалките и друга потребна част от стадионите щеше да бъде подарена на държави, които имат крещяща нужда от спортна инфраструктура, а слуховете пращаха „974“ в Тунис.

Всичко това изглежда изключително логично – Катар няма нужда от осем стадиона с капацитет между 40 000 и 89 000, така че е повече от нормално, а не просто благородно, пет от тях да бъдат с намален капацитет, а други два да бъдат трансформирани в жилищни центрове на все още несъществуващи квартали или молове. Самият Лусаил Стейдиъм по план трябва да има съвсем различно предназначение и употреба от (не)обикновена футболна арена.

Каква обаче е реалността? Точно 974 контейнера все още са по местата си. Или всички контенейри, които изграждат едноименния стадион. Еджукейшън Сити трябва да стане дом на женския национален отбор, но към момента е в същия вид, в който и нашият национален отбор го видя точно преди една година. Приличащият на палатка, погледнат от високо – Ал Байт, трябва да бъде по-скоро търговски, отколкото футболен център, но все още никой не го е видял в ново амплоа. За смисъла на редуцирането на посещаемостта вече има и емпирични доказателства – Ал Жануб и Ал Тумама бяха използвани за двубои от Азиатската шампионска лига през 2023, като в тези две срещи посещаемостта на 40-хилядните съоръжения едва надхвърляше 15 хиляди фенове. Около стадион Ахмад бин Али ситуацията е най-показателна.

Две трети от базата, където спяха строителните работници преди първенството, вече е освободена от присъствието на служителите, съобщава The Guardian. Останали са около 100 души, които имат договори с двете фирми, отговорни за строежа на стадиона. И може би никой не знае колко време още ще останат там. А гледката не е сред най-приятните. Изоставени легла, захвърлени матраци, забравен или изхвърлен багаж, найланови торбички, зеещи врати на бунгала, които съвсем неотдавна са били населявани. Един от работниците твърди, че този стадион има още няколко години живот или поне така му е било обяснено. Ахмад бин Али е на разположение на местния клуб Ал Раян, а слуховете разнасят мълвата, че стадионът ще приеме мачове от предстоящата купа на Азия, която ще се проведе в Катар, след като от Китай се отказа от домакинството.

В съобщенията на ФИФА преди Световното първенство се казваше, че срокът за изпълнение на демонтажната дейност е юни 2023. Но дори от самата централа вече признават, че това няма да стане в посочените времеви диапазони. От ФИФА се оправдават с предстоящи спортни събития в арабската държава. Освен споменатата Купа на Азия, Катар трябва да подслони и Азиатските игри. На пръв поглед – крайно недостастъчно като оправдание за отстъплението от първоначалните намерения. Все по-усилено се говори обаче, че Катар ще кандидатства за Летните Олимпийски Игри през 2036 и далеч по-близкоразположеното във времето първо издание на Световното клубно първенство по футбол през 2025.

Прекрасна на теория, стратегията за стадионите в Катар в пост-Мондиалните времена изглежда трудно осъществима. И навярно – излишно шумно рекламирана преди няколко месеца.

Автор Стефан Георгиев

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протест на зърнопроизводители в Пернишко (Снимки)
Протест на зърнопроизводители в Пернишко (Снимки)
Кой е задържаният в Белгия българин?
Кой е задържаният в Белгия българин?