НОВИНИ

Калин Стоянов - номиниран за министър на вътрешните работи в кабинета "Главчев"

калин стоянов номиниран министър вътрешните работи проекта служебен кабинет кандидат премиер димитър главчев
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
09:44, 05.04.2024
Чете се за: 03:10 мин.
У нас
Слушай новината

Калин Стоянов е номиниран за министър на вътрешните работи в проекта за служебен кабинет с кандидат за премиер Димитър Главчев.

"Съвсем откровено трябва да кажа, че това ми беше най-трудното решение, колебаех се до вчера, но след като и ръководителят на професионалното ръководство подаде оставка, си мисля, че ще бъде доста голямо предизвикателство за системата и двамата да бъдат извън нея по време на избори", каза Димитър Главчев при представянето в президентството на структурата и състава на проекта на кабинет. Той припомни, че е разговарял с представители на бранша и е поканил Калин Стоянов. "Проведох среща с полицейския синдикат, те твърдо застават зад г-н Стоянов, даже казаха, че ще бъдат демотивирани да участват в организацията на изборите, ако г-н Стоянов, който е извършил толкова много реформи, бъде сменен. Много време отделих, защото това е възлова тема", заяви още Главчев.

Калин Стоянов е роден на 28 април 1981 г. През 2008 г. придобива магистърска степен по специалност „Право“ в Бургаския свободен университет. Работа в Министерството на вътрешните работи започва през 2003 г. след добиване на бакалавърска степен от Академията на МВР.

Преминал е през специализирани обучения за борба с тероризма, противодействие на нелегалната миграция, трафик на хора, незаконна търговия с оръжия, фалшификации и други. Завършил е курсове за ръководни служители, включително към Международната правоприлагаща академия - ILEA, Будапеща, Унгария, посочват от МВР.

На 6 юни 2023 г. е назначен за министър на вътрешните работи. От 31 май 2021 г. до 5 юни 2023 г. е директор на Главната дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП) - МВР. В периода 2018 г. - 31 май 2021 г. - началник на отдел „Специални операции“ - ГДБОП. От 2016 до 2018 г. - началник на РУП - Приморско при ОДМВР - Бургас, от 2011 до 2016 г. - служител в отдел „Специални операции“ - ГДБОП - МВР, като в периода 2013 - 2015 г. отделът е в ДАНС. От 2009 до 2011 г. - служител в ТЗБОП - Бургас, в този период е и член на Регионалната комисия за борба с трафика на хора. В периода 2003 - 2009 г. - служител в сектор „Икономическа полиция“ при ОДМВР - Бургас.

В професионалната си кариера многократно е награждаван от министъра на вътрешните работи, главния секретар на МВР, председателя на ДАНС. Носител е на международна награда „40 под 40“, както и на две колективни награди - от "Сикрет сървис" на САЩ и от Европол.

От 6 юни 2023 г. е министър на вътрешните работи в кабинета "Денков".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България в трудна група за финалния кръг на европейското първенство по минифутбол
България в трудна група за финалния кръг на европейското първенство по минифутбол
Петър Димитров - номиниран за министър на околната среда и водите в кабинета "Главчев"
Петър Димитров - номиниран за министър на околната среда и водите в кабинета "Главчев"