НОВИНИ

Карикатурист на пророка Мохамед загина в тежка катастрофа

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
11:42, 04.10.2021 (обновена)
Чете се за: 02:52 мин.
По света
Слушай новината

Шведският художник, който през 2007 г. нарисува в карикатура пророка Мохамед с тяло на куче и оттогава живееше под полицейска охрана, е загинал при катастрофа. 75-годишният Ларс Вилкс е получавал десетки заплахи за живота заради карикатурата си.

Ларс Вилкс е загинал в необозначена полицейска кола, която се е врязала в камион край град Маркарид, Южна Швеция. При удара са загинали и двама полицаи, шофьорът на камиона е ранен. Колата, с която пътувал художникът, се е движела с висока скорост, съобщават шведски медии.

Очевидец разказва за загуба на контрол и излизане от платното на движение, където насрещен камион не е успял да избегне удара. Последвал е пожар, на място са пристигнали много коли на аварийните служби. Властите засега не виждат доказателство за злонамерен акт и разследват случилото се като автомобилна катастрофа.

"Още не знаем защо колата се е озовала в грешното платно. Разговаряме със свидетели, открихме и парчета от гуми по настилката, попаднали там преди инцидента. Проверяваме хипотезата за гръмнала гума или нещо подобно", заяви Стефан Синтеус от полицейско звено за персонална защита.

Името на Ларс Вилкс нашумя през 2007 г. заради карикатурата на пророка Мохамед. Година по-рано подобни карикатури публикува и датски вестник. В ислямския свят визуалното изобразяване на Пророка се смята за светотатство. Наложи се тогавашният премиер на Швеция Фредрик Рейнфелд да се срещне с посланиците на 22 мюсюлмански държави в опит да разсее техния гняв и възмущение. Ал Кайда в Ирак впоследствие обяви награда от 100 000 долара за главата на художника.

През 2015 г. той присъства на дебат за свободата на словото в Копенхаген, посветен на 25-тата годишнина от иранската фетва срещу писателя Салман Рушди, автора на "Сатанински строфи". Срещата стана мишена на въоръжено нападение, при което загина филмов режисьор. Според Вилкс най-вероятно истинската цел е бил той. Относно изобразяването на пророка Мохамед като куче, художникът приживе изтъкна, че не е искал да обиди мюсюлманите, а да отправи предизвикателство към политическата коректност в света на изкуството.

Сн. БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МВР: Използвана е физическа сила при задържането на журналиста Димитър Кенаров
МВР: Използвана е физическа сила при задържането на журналиста Димитър Кенаров
Мугуруса триумфира в Чикаго след успех над Жабер
Мугуруса триумфира в Чикаго след успех над Жабер