НОВИНИ

Каспер Рууд се класира за първия си финал в турнирите от Големия шлем

Борил Гочев
от Борил Гочев
09:01, 04.06.2022
Чете се за: 02:57 мин.
Спорт
каспер рууд класира първия финал турнирите големия шлем
Снимка: Туитър
Слушай новината

Световният №8 в мъжкия тенис Каспер Рууд стана втория финалист на тазгодишния Ролан Гарос, след като в полуфиналите на надпреварата надигра с 3:6, 6:4, 6:2, 6:2 Марин Чилич.

По този начин в неделния ден норвежкият тенисист ще се изправи срещу рекордьора по титли от Шлема Рафаел Надал, който ще се опита да стигне до своята 14-та титла в Париж и 22-ра в титлите от Големия шлем.

Полуфиналният дуел срещу Чилич започна трудно за Рууд, който в първия сет трябваше да се справя с агресивната игра на съперника. В крайна сметка след първите шест гейма резултатът беше 3:3, след което обаче хърватинът пое инициативата и след три поредни гейма затвори първата част след 6:4 в своя полза.

Във втория сет Рууд заигра по-стабилно и още в третия гейм проби за аванс от 2:1. При 5:4 норвежецът сервираше за сета и макар да изостана с 0:40 той намери сили за обрат и със серия от пет поредни спечелени разигравания сложи точка на спора във втория сет, изравнявайки резултата в срещата.

Силните изяви на Каспер продължиха и в началото на третия сет, когато той реализира два поредни пробива, които му осигуриха аванс от 4:1. В шестия гейм обаче играта се наложи да бъде прекъсната, след като жена от публиката нахлу на корта и се завърза за мрежата. Въпросната дама носеше фланелка, на която беше изписано "Остават ни 1028 дни", а впоследствие се оказа, че действията ѝ са били с цел да бъде насочено вниманието на хората към климатичните промени.

Тази непредвидена ситуация наложи спиране за мача от около 15 минути, като двамата тенисисти бяха помолени да се приберат в съблекалнята. След завръщането им на корта Рууд запази високото си ниво на игра, като отрази няколко точки за пробив по пътя си към успеха в третата част с 6:2.

В четвъртата пък норвежецът изцяло контролираше случващото се на корта и след нови два пробива стигна отново до успех с 6:2, с което подпечата крайния си успех в мача и се превърна в първия представител на своята страна, който се класира за финал в турнирите от Големия шлем.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румен Гечев, БСП: Залагаме малко над 10% инфлация в актуализирания бюджет
Румен Гечев, БСП: Залагаме малко над 10% инфлация в актуализирания бюджет
Диана Ковачева: Украинските бежанци трябва да бъдат интегрирани, почивните бази са краткосрочно решение
Диана Ковачева: Украинските бежанци трябва да бъдат интегрирани, почивните бази са краткосрочно решение