НОВИНИ

Като дете Барселона я отхвърля, а сега спечели Златната топка като част от клуба

Алексия Путеяс
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
16:48, 01.12.2021
Чете се за: 04:17 мин.
Спорт
Слушай новината

Церемонията за Златната топка винаги дава преимущество на футболиста, който я получава, а всички останали остават в неговата сянка. Една дама обаче заслужава малко повече внимание - халфът на Барселона Алексия Путеяс. Чаровницата, която заслужи еквивалента на наградата при жените.

Но коя е красивата футболистка, която беше избрана за номер 1 в света?

Тя е на 27 години. Родена е на 4 февруари 1994 година в Испания. Става фен на Барселона заради своя баща, който вече не е между живите. Именно таткото запалва искрицата в сърцето, като води своето малко момиче на мачове на мъжкия тим на „Камп ноу“.

Днес Алексия Путеяс е капитан на Барселона.

През миналия сезон женският отбор направи пробив, като спечели требъл за първи път в историята си. Победата във финала на Шампионската лига над Челси сложи край на най-успешната кампания за испанския отбор, а капитанът се разписа от дузпа и отдаде асистенция в решителния двубой. В резултат на това Барселона се наложи над Челси с 4:0.

В списъка на номинациите за Златната топка имаше още четири състезателки на Барселона, но Алексия Путеяс изглеждаше като фаворит поради фантастичната си статистика: 27 гола + 19 асистенции във всички турнири. Като се има предвид, че играе в центъра на терена, като халф, постижението е още по-впечатляващо.

Но тази статистика все още бледнее на фона на цялостното представяне на Барселона. Отборът отбеляза 167 (!) гола и допусна само 15. Доминацията на тима изглежда направо плашеща, а според специалистите стилът на игра напомня за златната ера на мъжкия отбор при Пеп Гуардиола.

Алексия Путеяс е основният проводник на това надмощие.

Контролът на топката и финтовете са основна част от нейната игра. Но най-важните качества на футболистката на терена са способността ѝ да отдава всеки пас на каквото и да е разстояние, да намира място дори там, където го няма, и ефективно да контролира темпото на играта.

Красавицата се намира на второто място в голмайсторската листа на испанския клуб при дамите. От 2012 г. До този момент тя е отбелязала 157 гола в 364 мача във всички турнири.

Изненадващото е, че Алексия не е възпитаничка на школата на Барса. Като дете тя е прекарала само една година в академията, но от Барселона не са видели потенциал в нея и я отхвърли.

Затова се налага тя да им покаже какво може като направи пробив в основните отбори на Еспаньол и Леванте.

Футболистката посвети Златната топка на баща си, който умира през 2012 година.

Като дете двамата заедно пътуват до „Камп ноу“, но татко така и не доживява да види дъщеря си да носи екипа на първия тим на каталунския гранд.

„Където и да си, това е за теб, татко. Надявам се, че се гордееш с дъщеря си “, каза Алексия на церемонията.

Понякога, когато стъпи на терена или празнува гол, Путеяс сочи с пръсти към небето и поглежда нагоре, за да отдаде почит на своя баща.

Последвайте "Спорт по БНТ" във Viber

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
По един гол от дузпа в ремито между Локомотив Пловдив и Черно море
По един гол от дузпа в ремито между Локомотив Пловдив и Черно море
Радев: ВМА е един от основните стълбове на родната медицина
Радев: ВМА е един от основните стълбове на родната медицина