НОВИНИ

Киев под обсада: Сражения се водят по улиците, удължиха вечерния час (Обобщение)

bnt avatar logo
от БНТ
12:00, 26.02.2022 (обновена)
7378
Чете се за: 04:37 мин.
По света
Слушай новината

Кметът на Киев Виталий Кличко удължи комендантския час в украинската столица от 17.00 ч. до 8.00 ч.

"Всички, които са на улицата по време на вечерния час, ще бъдат смятани за членове на групи за саботаж и ще бъдат разглеждани като врагове", написа в Телеграм Виталий Кличко.

Досега комендантският час в Киев беше в сила от 22.00 ч. до 7.00 ч.

След ожесточен обстрел в Киев през нощта, в третия ден от войната сраженията се пренесоха по улиците на украинската столица.

Ракета улучи жилищен блок. Противоречиви са данните за пострадалите, които били в сградата. Кметът на Киев Виталий Кличко съобщи, че до 6.00 ч. сутринта при военната операция са пострадали 35 души, сред които и 2 деца.

Руска ракета удари жилищен блок в Киев (СНИМКИ)

Президентът на Украйна Володимир Зеленски призова сънародниците си да защитят украинската столица.

Зеленски с ново обръщение към жителите на Украйна: Няма да се откажем от съпротивата

С настъпването на деня, настъпи и неизвестността за жителите на Киев. Ракета удари жилищен блок в Киев. Покоси между 18-и и 20-и етаж. Няколко апартамента са напълно разрушени.

"Успяхме да избягаме. Имахме късмет. Улучи точно всекидневната. Съпругата ми и по-голямото ми дете са със счупени крака. По-малкото беше отведено някъде от спасителите. Сега се опитвам да го намеря", разказва обитател на блока.

Близо до сградата се намира болница с родилно отделение.

Цяла нощ в столицата отекваха експлозии. По улиците се чува артилерийски огън. От Фейсбук страницата си украинските въоръжени сили съобщиха, че в града се водят "активни боеве" и призоваха хората да намерят безопасни места, да не стоят до прозорци и балкони.

"Врагът ще използва всички сили, които има, за да разбие защитата ни по подъл, твърд и нехуманен начин", заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски.

Украински военни твърдят, че са отблъснали руска атака срещу подразделение в Киев. Съобщава се и за стрелба край сградата на правителството.

Украинското военновъздушно командване съобщава за тежки боеве и край авиобаза близо до столицата. Твърди се, че е била атакувана от руски парашутисти.

Украински медии съобщават, че руски войници се опитват да превземат една от електроцентралите в Киев.

Градските власти призоваха жителите на столицата, ако руски войници пробият отбранителните линии, да ги отблъснат с коктейли Молотов. Още вчера започнаха да се издигат барикади. В един от кварталите на града раздаваха дори оръжия на цивилните. Във видео, заснето тази сутрин Зеленски увери, че ще остане в Киев и ще се сражава за него.

"В интернет в момента има много невярна информация. Твърди се, че призовавам нашата армия да се откаже от съпротивата и че евакуацията продължава. Тук съм! Няма да се откажем от съпротивата. Ще защитаваме държавата си. Защото нашето въоръжение е истината. Нашата истина е в това, че става дума за нашата земя, нашата страна и нашите деца. И ние ще защитаваме всичко това", каза Володимир Зеленски.

Улиците в Киев днес са пусти, бомбоубежищата - препълнени. Руската телевизия съобщава за тежки сражения и в Луганска област. От Черно море с ракети са били обстрелвани крайбрежни украински градове.

"През нощта въоръжените сили на Руската федерация нанесоха удар с високоточни оръжия с голям обсег, използвайки крилати ракети срещу военната инфраструктура на Украйна", обяви Игор Конашенков, говорител на руското министерство на отбраната.

Според медии в Москва без съпротива руските военни части са превзели украинския град Мелитопол.

По темата работиха: Биляна Бонева, Ива Стойкова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тенисистът Васко Младенов: Чакаме автобусите за евакуация от Киев
Тенисистът Васко Младенов: Чакаме автобусите за евакуация от Киев
Полският национален отбор отказва да играе срещу Русия
Полският национален отбор отказва да играе срещу Русия