НОВИНИ

Китай регистрира голям ръст на заболелите с коронавирус

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
17:56, 15.03.2022
Чете се за: 01:52 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Китай регистрира най-голям брой заболели от коронавирус от началото на пандемията преди две години. През последните дни в страната се наблюдава рязко нарастване на огнищата, предизвикани от бързото разпространение на варианта, наречен Стелт омикрон.

5280 нови случая на COVID-19 за последното денонощие. При население от 1,443 млрд. души броят на заболелите изглежда почти безобиден, но за Китай, където действа програма на нулева толерантност към коронавируса данните са повече от тревожни. След като месеци наред не беше регистриран нито един случай, навлизането през март на новия вариант, върна неприятните спомени от началото на заразата, засечена в Ухан. Причинителят сега е наречен Стелт омикрон - вариант, който е особено труден за установяване, дори и с PCR тест.

"Напоследък установихме много огнища на различни места в Китай. Инфекциите са предимно с Омикрон, който се разпространява бързо. Заболяванията са засегнали 28 провинции. Работата по превенцията и контрола става все по-трудна, а ситуацията е сериозна и сложна", заяви Ми Фен, говорител на Държавната здравна комисия.

Мерките в засегнатите райони не закъсняха. Милиони хора останаха по домовете си, кварталите с установени огнища бяха изолирани, а учениците там преминаха на дистанционно обучение. Централната част на Шанхай е затворена. В ход е масово изследване на населението и изграждане на временни епидемични центрове за прием на пациенти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Медведев трябва да гарантира, че не симпатизира на Путин, за да играе на "Уимбълдън"
Медведев трябва да гарантира, че не симпатизира на Путин, за да играе на "Уимбълдън"
Как ще се реши проблемът със свръхпопулацията на бездомните котки?
Как ще се реши проблемът със свръхпопулацията на бездомните котки?