НОВИНИ

Китай заговори за студена война с политическия вирус в САЩ

китай заговори студена война политическия вирус сащ
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
14:35, 24.05.2020
Чете се за: 00:43 мин.
По света

Министърът на външните работи на Китай Ван И даде традиционната си годишна пресконференция, на която представи основния външнополитически курс на страната.

Основен акцент в нея беше развитието на отношенията със САЩ и съвместната борба срещу новия вид коронавирус.

Китайският първи дипломат призова САЩ да не си губят времето в разногласия и да започнат активно сътрудничество в борбата срещу коронавируса.

Според него, предизвиква съжаление фактът, че докато пандемията още не е приключена, политическият вирус вече се разпространява из Съединените щати, като някои хора се ползват от удобния случай да атакуват Китай.

"Политици от САЩ пренебрегват известни факти и измислят лъжи и конспиративни теории по отношение на Китай", заяви министърът.

"Призоваваме САЩ да престане да губи ценно време. Китай и САЩ трябва да си сътрудничат по цял комплекс въпроси, които не търпят отлагане, като споделяне на опит и добри практики за засилване на борбата с COVID-19", посочи той.

Припомняме ви, че през последните месеци отношенията между САЩ и Китай се влошиха драстично. Двете най-големи икономики в света се сблъскаха по редица въпроси - от търговия до права на човека, като последният ход на Пекин за затягане на контрола над Хонконг доведе до допълнително втвърдяване на тона между лидерите на САЩ и Китай Доналд Тръмп Си Дзинпин.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Марихуана и оръжие иззеха при акция полицаи от Труд и Раковски
Марихуана и оръжие иззеха при акция полицаи от Труд и Раковски
Полицията в Хисаря иззе 70 литра алкохол от пътуващ търговец
Полицията в Хисаря иззе 70 литра алкохол от пътуващ търговец