НОВИНИ

Китайският гросмайстор Дин Лижън e новият световен шампион по шахмат

китайският гросмайстор дин лижън новият световен шампион шахмат
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
17:06, 30.04.2023
Чете се за: 02:57 мин.
Спорт
Слушай новината

Китаецът Дин Лижън спечели световната титла по шахмат, след като победи руснака Ян Непомняшчи в четвъртата партия по тайбрека по бърз шах. В четирите партии Дин Лижън спечели с общ резултат 2,5:1,5, след като 14-те партии в класическия шахмат приключиха при равен резултат 7:7 точки, като всеки от шахматистите спечели три победи.

Непомняшчи беше с белите фигури в четвъртата партия, но допусна няколко много сериозни грешки, които нямаше как да не бъдат наказани на това ниво. Руснакът, който игра под флага на световната федерация (ФИДЕ), за втори път играе финал за короната. През 2021-а година обаче 32-годишният Непомняшчи беше сразен от норвежкото чудо Магнус Карлсен.

Дин Лижън пък става първият китаец, който печели световната титла в древната игра. Веднага след края той не можеше да сдържи емоциите си и започна да говори пред журналистите с насълзени очи.

"В този момент, когато Ян се предаде, аз просто не можех да се контролирам. Исках да се разплача на самата дъска. На първо място искам да благодаря на приятелите си и на екипа ми, а вече чувствам облекчение", обясни новият първенец.

Ян Непомняшчи спечели турнира на претендентите през 2022-а година и трябваше да срещне за титлата Карлсен. Норвежецът обаче отказа да защитава титлата си заради липса на интерес. При това положение на финала излезе заелият 2-ото място в турнира на претендентите – Дин Лижън, който в крайна сметка стана и 17-ият световен шампион по шахмат.

Новият световен шампион е роден през 1992-а година в град Вънчжоу, провинция Чжъцзян, намираща се в източната част на страната. Завършил е юридически факултет на Пекинския държавен университет. На 16-годишна възраст става шампион на Китай, а през 2014-а година е отборен световен шампион с националния отбор на страната си в Тромсьо (Норвегия). В рейтинга на ФИДЕ заема 3-о място според коефицента си ЕЛО.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Берое победи минимално Пирин с гол след по-малко от 90 секунди игра
Берое победи минимално Пирин с гол след по-малко от 90 секунди игра
Септември подписа професионален договор с пореден юноша на клуба
Септември подписа професионален договор с пореден юноша на клуба