НОВИНИ

Кметът на Варна: Има опасност градът да изгуби 100 милиона лева от държавата за важни проекти

кметът варна опасност градът изгуби 100 милиона лева държавата важни проекти
bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Петко Петков
22:23, 29.07.2024
Чете се за: 03:32 мин.
У нас
Слушай новината

Има опасност Варна да изгуби 100 милиона лева от държавата за важни за града проекти. Това съобщи днес кметът на града Благомир Коцев. Според него това се дължи на днешното гласуване в Общинския съвет, с което съветниците не приеха докладна записка за отпускане на 80 хиляди лева, необходими за изготвяне на комплексни доклади за оценка на съответствието на инвестиционните проекти.

Заради това забавяне някои от тези проекти вероятно ще трябва да отпаднат, коментира Коцев. Кметът посочи още, че средствата са общо 300 милиона лева до 2026 г.

Под заплаха са редица инвестиционни проекти, сред които новата сграда на Математическата гимназия, зала „Простор“, залата за бадминтон, Аспарухов парк, буферен паркинг, междублокови пространства и други. Според Коцев е въпрос на дни парите да бъдат загубени, ако не възложи проектиране. Той ще настоява пред председателя на Общинския съвет Христо Димитров да бъде свикана извънредна сесия, тъй като следващата редовна е чак в края на септември и срокът за усвояване на средствата ще изтече дотогава.

Коцев посочи още, част от общинските съветници, които днес са гласували с „въздържал се“, бавят и приемането на идеята за „линейки за бързи ремонти“ във Варна, която били съгласни всички районни кметове. Благомир Коцев посочи, че е абсурдно в град, в който съществуват множество дребни за фирмите, но съществени за гражданите проблеми в градската среда - стърчащи винкели, кабели, пропаднали пейки, счупени спирки, детски площадки в лошо състояние, да се бавят с месеци, за да бъдат поправени.

Според председателя на Общинския съвет Христо Димитров ескалацията на напрежението е било подготвено дни по-рано. Той посочи, че начинът на работа пречи на съвместните действие на общинските съветници с кметския екипи между двете институции няма диалог. Председателят на групата на ГЕРБ Тодор Балабанов подчерта, че парите не са 300 милиона и че към момента общинската администрация все още няма готови проекти, с които да кандидатства, няма конкретни срокове за кандидатстване и затова няма спешна нужда тези средства да се гласуват. Той посочи още, че необходимите средства за оценка на съответствието са не 80 хиляди, а 268 хиляди лева. Според Балабанов Общинският съвет може да се събере извънредно по всяко време и спешно да гласува необходимите средства, ако се наложи, затова няма опасност парите за проекти да бъдат изгубени. По отношение на „линейките за бързи ремонти“ Христо Димитров каза, че принципно не е против идеята, но за да стане реалност е необходимо да се прецизират подробности по отношение на начина на работа на строителните екипи за бързи ремонти.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Карлос Алкарас премина през втория кръг на Олимпийските игри
Карлос Алкарас премина през втория кръг на Олимпийските игри
Истории от Париж - Ивет Лалова и екипът на БНТ зад кадър
Истории от Париж - Ивет Лалова и екипът на БНТ зад кадър