НОВИНИ

Кои държави проведоха избори в условия на пандемия?

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
20:05, 06.01.2021
Чете се за: 03:55 мин.
Политика
Слушай новината

Да упражнят демократичното си право на глас или да съхранят здравето на семейството си - този избор стоеше пред много граждани, в чиито държави се проведоха избори миналата година. В някои страни вотът беше отложен, а други направиха законови промени заради извънредната ситуация. Истинското предизвикателство беше и самата организация.

ГЕРМАНИЯ

Пандемията провокира изборен прецедент в германската провинция Бавария. На първия тур на местните избори на 15 март, освен изисквания за хигиена и дистанция, хората трябваше да носят ръкавици и собствени химикалки. Тези, които нямаха възможност да отидат до урните, предадоха бюлетината на предварително посочен свой близък. Заради въведената междувременно карантина беше прието изменение в изборния закон, за да може вторият тур да е изцяло по пощата - нещо нетипично за Германия. А избирателната активност се увеличи с близо четири процента в сравнение с предходните местни избори. Успехът накара федералното правителство да се замисли дали да не приложи модела и на предстоящия парламентарен вот.

ФРАНЦИЯ

Въпреки тревожната ситуация през пролетта, французите прецениха, че не могат да се лишат от кметските избори, защото са ключов елемент от френската демокрация. И насрочиха вот за 15 март - без маски. Първият тур премина при сравнително ниска избирателна активност от 44 процента, а вторият беше отложен за 28 юни, тъй като Франция обяви извънредно санитарно положение.

РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ

В Република Северна Македония гласуваха три дни на парламентарни избори. До тях се стигна след оставката на премиера Зоран Заев на 3 януари заради отказа на Евросъюза да насрочи дата за преговори. Македонците трябваше да гласуват на 12 април, но вотът се отложи за 15 юли.

Допускаха се само избиратели с маски и след дезинфекция на ръцете, а в помещенията влизаха толкова хора, колкото са тъмните стаи. Членове на комисии със защитно облекло занесоха урни до домовете на над 10 000 души под карантина или самоизолация. За първи път гласуването беше в делничен ден, а секциите останаха отворени по-дълго - до 21.00 часа, за да се избегне струпване.

Страхът от вируса и разочарованието от политиците бяха посочени като причина за ниската избирателна активност от 30%.

РУСИЯ

Не само вирусът, а и "Новичок" беляза местните избори в Русия. Опозиционният лидер Алексей Навални беше отровен с веществото, потвърдиха европейски лаборатории. Този факт мобилизира опозицията и доведе до пробив в градските съвети в Сибир - последната спирка от кампанията на Навални.

САЩ

Темата COVID-19 беше водеща и за президентските избори в САЩ. Надпреварата между Тръмп и Байдън ще се запомни с рекордна избирателна активност, след като предварително подадените гласове надхвърлиха 93 милиона или над 66% от всички гласували през 2016 г.

Гласуването беше в контекста на растящ брой заразени и починали от коронавируса и ежедневни препоръки от медии и власти как да се гласува безопасно при спазване на хигиенни мерки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Камил Стох спечели в Бишофсхофен, Зографски - 44-и
Камил Стох спечели в Бишофсхофен, Зографски - 44-и
Президентът се срещна с представители на Сдружението на кметове на малки населени места
Президентът се срещна с представители на Сдружението на кметове на малки населени места