НОВИНИ

Концертите не са опасни от заразяване с COVID-19, доказа експеримент в Барселона

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
11:35, 28.04.2021
Чете се за: 02:15 мин.
По света
Слушай новината

Експерименталният концерт с 5000 души в Барселона даде обещаващи резултати. Според организаторите няма никакъв признак за предаване на зараза с COVID-19 след пробния концерт, който се проведе на 27 март. Целта на експеримента беше да се провери дали концертите са безопасни.

Две седмици след концерта пред 5000 души, без дистанция, но с маски, са регистрирани едва шест случая на коронавирус. Според организаторите при четири от тях заразяването е станало извън концерта.

"Можем да бъдем сигурни, че това не беше супер заразно събитие, защото няма данни за повече инфекции с ковид. Няма информация за заразени сред присъстващите. След тези обнадеждаващи данни сме сигурни, че културните прояви навсякъде по света може да започнат отново", каза д-р Жозеп Мария Либре.

Всички от публиката са направили тестове за COVID-19 часове преди концерта на разкрити за целта три медицински пункта. Резултатите от антигенните тестове са изпращани 10 - 15 минути по-късно в приложение на мобилните телефони. Тестът и защитна маска за лице са били включени в цената на билетите за концерта.

Мащабен експеримент: 5000 души присъстваха на концерт в Барселона

"Британските здравни власти спонсорираха 15 пилотни проекта във Великобритания, включително футболни срещи, концерти, различни дейности на открито и закрито. Чрез тях ще имаме още научни данни, в подкрепа на твърдението, че тези прояви са безопасни", допълни д-р Либре.

Във Франция подобен проект също беше обещан, но засега не е ясно кога ще се случи. В очакване на обобщена информация, резултатът от експеримента в Барселона дава лъч надежда, че живите музикални събития може да бъдат възобновени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Първи снимки на кралица Елизабет II след погребението на принц Филип
Първи снимки на кралица Елизабет II след погребението на принц Филип
Алън Пардю: Дойдох в ЦСКА, за да стана шампион (ВИДЕО)
Алън Пардю: Дойдох в ЦСКА, за да стана шампион (ВИДЕО)