НОВИНИ

Косово и Сърбия ще работят заедно за идентифициране на жертвите от конфликта през 1998 г.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
23:08, 02.05.2023
Чете се за: 02:00 мин.
По света
косово сърбия работят заедно идентифициране жертвите конфликта 1998
Слушай новината

Косово и Сърбия се ангажираха да работят заедно за откриване на гробовете и идентифициране на останките на хората, останали в неизвестност след конфликта от 1998 - 1999 г.

24 години безследно изчезнали остават 1621 души, повечето етнически албанци. Проблемът е сред основните пречки за размразяване на отношенията между двете страни. Споразумението беше постигнато на разговори в Брюксел между косовския премиер Албин Курти и сръбския президент Александър Вучич с посредничеството на първия дипломат на Европейския съюз Жозеп Борел.

Срещата е част от усилията на Брюксел за нормализиране на двустранните отношения. Косово и Сърбия ще обменят документи , включително секретни, и ще използват данни от сателити и други технологии за локализиране на предполагаеми масови гробове. Най-големият досега, с телата на повече от 800 косовски албанци, е открит през 2001 г. в полицейски комплекс край Белград, отбелязва Ройтерс.

Войната започна през 1998 г. след въстание на етническите албанци в тогавашната сръбска провинция Косово срещу контрола на Белград и приключи през 1999 г. след въздушни удари на НАТО срещу Сърбия. Административното управление на Косово беше поето от ООН до обявяване на независимостта на страната през 2008 г.

Белград и досега отказва да признае новата държава. Сред нерешените проблеми е и степента на автономия на косовското сръбско малцинство, което е пет процента от населението на Косово.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Аксел Трухчев бе определен за MVP на финалите във волейболното първенство
Аксел Трухчев бе определен за MVP на финалите във волейболното първенство
САЩ ще обявят нов пакет военна помощ за Украйна от 300 млн. долара
САЩ ще обявят нов пакет военна помощ за Украйна от 300 млн. долара