НОВИНИ

Крейчикова триумфира на Ролан Гарос

Барбора Крейчикова
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
15:51, 12.06.2021 (обновена)
Чете се за: 02:20 мин.
Спорт
Слушай новината

Чехкинята Барбора Крейчикова спечели първата си титла в турнирите от Големия шлем, след като победи Анастасия Павлюченкова от Русия с 6-1, 2-6, 6-4 във финала на Откритото първенство на Франция.

За 25-годишната Крейчикова това бе едва пето участие в турнири от Шлема, като досега тя не бе преминавала фазата на осминафиналите, но днес успя да запише златна страница в историята на чешкия тенис, след като се превърна в първата шампионка на сингъл на Ролан Гарос от страна след разделянето на Чехословакия.

Крейчикова, която по пътя си към финала отстрани Елина Свитолина, Слоун Стивънс, Коко Гоф и Мария Сакари, започна днешния мач в страхотна форма и проби три пъти съперничката си, за да спечели първия сет с 6-1.

Във втората част ролите се размениха и 31-та поставена в схемата Павлюченкова доминираше на корта, за да вземе подаването на съперничката си три пъти и да вкара мача в решаващ трети сет. В него Крейчикова бе по-агресивна и прецизна и стигна до два пробива, след което успя да затвори двубоя на собствен сервис при четвъртия си мачбол, стигайки до успеха след час и 58 минути игра.

Крейчикова имаше предимство в почти всички статистически данни, като вкара повече първи сервиси и бе по-успешна след първия и втория си сервис, спечели по-голям процент излизания на мрежата и реализира 34 печеливши удара срещи 23 за Павлюченкова. При непредизвиканите грешки балансът бе 31 за чехкинята и 16 за рускинята.

С днешния си триумф Крейчикова, която спаси един мачбол при победата си над Сакари на четвъртфиналите, си осигури 1,4 милиона евро от наградния фонд и изкачване до рекордната в кариерата ѝ 15-та позиция в световната ранглиста. Павлюченкова ще получи чек за 750 хиляди евро и ще се изкачи до 19-то място в ранглистата от понеделник.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Александър Лазаров е финалист в Скопие
Александър Лазаров е финалист в Скопие
Г-7 стартира амбициозен инфраструктурен план в противовес на Китай
Г-7 стартира амбициозен инфраструктурен план в противовес на Китай