НОВИНИ

Кристалина Георгиева предупреди за риск от втора Студена война

bnt avatar logo
от БНТ
21:37, 13.04.2023
Чете се за: 01:45 мин.
По света
Слушай новината

Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева предупреди за риск от нова Студена война вследствие на усилията за гарантиране на сигурността на снабдителните вериги на фона на геополитическото напрежение между големите световни сили.

По-рано този месец Фондът предупреди, че нарастващото геополитическо напрежение и последвалото фрагментиране на световната икономика увеличават рисковете за финансовата стабилност и обема на световното производство.

"Фрагментация е придържане към търговия в рамките на съюзни държави за сметка на световния обмен на стоки и услуги. В дългосрочен план фрагментацията ще ни струва между 0,2 и 7% от Световния брутен вътрешен продукт", посочи Георгиева.

Според нея, ако не бъдем рационални, цената ще платят хората, средната класа във всяка страна. В сряда страните от Г-7 се обявиха за засилване на търговията между близки или съюзнически страни с цел по-малка зависимост от държави-съперници на системно равнище. Кристалина Георгиева отбеляза житейския си опит от родната си България.

"Аз съм от хората, които познават последиците от Студената война. Това е загуба на таланти и на принос към света. Не искам това да се повтаря. Вярвам, че е възможно да не стигнем дотам", заяви Кристалина Георгиева, директор на Международния валутен фонд.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Земеделски стопани и животновъди учредиха първата българска Аграрна камара
Земеделски стопани и животновъди учредиха първата българска Аграрна камара
Европейската космическа агенция отложи старта на сонда към Юпитер
Европейската космическа агенция отложи старта на сонда към Юпитер