НОВИНИ

Криза в Тунис: Президентът уволни премиера, суспендира парламента

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
09:42, 26.07.2021 (обновена)
Чете се за: 02:10 мин.
По света
Слушай новината

Политическа криза в Тунис. След масови протести, президентът отстрани премиера и суспендира парламента. Вчера в различни градове на страната имаше демонстрации с искания за разпускане на парламента и смяна на политическия режим. Председателят на парламента и управляващата партия обвиниха държавния глава в извършването на преврат.

10 години след Арабската пролет, страната, от която тръгнаха промените в арабския свят, отново е завладяна от демонстрации. Загърбвайки COVID мерките, хиляди се включиха в протестите.

Недоволството е провокирано от разрастващата се икономическа криза в страната, която се задълбочи от пандемията. Възхваляваните някогашни герои на революцията сега са заклеймявани.

Позовавайки се на Конституцията, президентът реагира бързо - с радикални промени.

"Конституцията не ми позволява да разпусна парламента, но позволява дейността му да бъде суспендирана", заяви президентът на Тунис Каис Сайед.

Освен, че отстрани премиера, президентът отне имунитета на депутатите.

"Ние сме страна, която се гордее, че е първата арабска демокрация. Имаме най-новата конституция, която определя подобно решение като преврат", допълни председателят на парламента Рашид Гануши.

Президентът поема изпълнителната власт. Ще управлява с назначен от него премиер.

След решението демонстрациите прераснаха в тържества. 63-годишният Каис Сайед е юрист по образование. На президентските избори преди две години той се кандидатира като независим кандидат. Спечели с подкрепата на младите избиратели.

Тунис е една от най-засегнатите от пандемията страни в Африка. 18 хиляди са смъртните случаи. През последните дни има скок на заразените. Преди няколко дни премиерът уволни здравния министър, но това не намали недоволството на тунизийците.



Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Масова сеч на дървета в столичния квартал "Манастирски ливади"
Масова сеч на дървета в столичния квартал "Манастирски ливади"
Ивет Лалова за БНТ: Ще направя хубаво бягане, сигурна съм
Ивет Лалова за БНТ: Ще направя хубаво бягане, сигурна съм