НОВИНИ

Кучето на Байдън ухапало най-малко десет служители на Специалните служби

кучето байдън ухапало десет служители специалните служби
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
23:17, 25.07.2023
Чете се за: 03:30 мин.
По света
Слушай новината

Кучето на президента Джо Байдън, Командир, е предизвикало няколко инцидента с ухапване в Белия дом и в Делауеър, според имейл кореспонденция на Сикрет сървис на САЩ, в която се вижда, че служители на агенцията изразяват загриженост за безопасността си в близост до немската овчарка, съобщава CNN.

"Семейство Байдън работи по обучаването на домашния любимец", се казва в изявление на Белия дом.

Друго куче на Байдън, Майор, също е участвало в подобни инциденти.

Електронните писма, получени чрез искания по Закона за свобода на информацията от консервативната група "Съдебен надзор", показват, че Командир е участвал в 10 инцидента, включително един, при който се е наложило служител да бъде настанен в местна болница.

Командер, който е на 22 месеца, пристига в Белия дом през 2021 г. При един от инцидентите, описани в имейлите на Сикрет сървис, през ноември 2022 г. офицер е бил насочен към местна болница, след като Командир притиснал ръката и бедрата на офицера.

При един от инцидентите през октомври първата дама д-р Джил Байдън "не могла да си върне контрола" над кучето, когато то нападнало член на Специалните служби.

"Смятам, че е само въпрос на време преди агент да бъде нападнат или ухапан", пише в имейл член на персонала.

"Комплексът на Белия дом е уникална и често стресираща среда за семейните домашни любимци и семейство Байдън работи, за да подобри тази ситуация за всички", заяви Елизабет Александър, директор по комуникациите на първата дама.

"Те си партнират със Сикрет сървис и персонала на Изпълнителната резиденция по отношение на допълнителни протоколи и обучение за водене на каишка, както и за създаване на определени зони за тичане и упражнения на Командир", продължи тя.

Снимки: БГНЕС

"Според Сикрет сървис всеки от посочените инциденти е бил третиран подобно на други наранявания на работното място, като са спазени съответните процедури за уведомяване и докладване. Президентът и първата дама са изключително благодарни на Сикрет сървис и персонала за всичко, което правят, за да осигурят безопасността на тях, семейството им и страната", уточни Александър.

"Службите на САЩ са "наясно" с инцидентите с домашните любимци на семейството", заяви Антъни Гулиелми, ръководител по въпросите на комуникациите.

"През последните няколко президентски администрации Сикрет сървис се ориентира как да действа около домашните любимци и тези инциденти не са изключение. Приемаме безопасността и благосъстоянието на нашите служители изключително сериозно", каза Гулиелми и добави, че служителите се насърчават да съобщават за всякакви наранявания, свързани с работата.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България със сребро на Европейския младежки олимпийски фестивал в Марибор
България със сребро на Европейския младежки олимпийски фестивал в Марибор
Депутатите от бюджетната комисия отхвърлиха много от предложенията за събиране на повече приходи
Депутатите от бюджетната комисия отхвърлиха много от предложенията за събиране на повече приходи