НОВИНИ

КЗК проверява големите хранителни вериги за договорки

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
11:40, 23.03.2023
Чете се за: 04:47 мин.
У нас
Снимка: pixabay.com/
Слушай новината

Комисията за защита на конкуренцията започва проверки в седем търговски вериги и сдруженията за яйца и мляко. От ведомството ще разследват организациите за нарушение на правилата на пазара, което е довело до по-високи цени на хранителните продукти.

КЗК по своя инициатива образува три производства за установяване на евентуално извършени нарушения по чл. 15 от ЗЗК, под формата на забранени споразумения и решения на сдружения на предприятия.

Забранените споразумения могат да бъдат няколко различни вида - договорки на компаниите за поддържане на едни и същи цени, договорки за оказване на натиск върху доставчиците, и договорки за разпределяне на пазарите.

Разследват се следните участници на всички нива на дистрибуция в хранителния сектор и техни обединения:

  • „СДРУЖЕНИЕ ЗА МОДЕРНА ТЪРГОВИЯ“
  • „БИЛЛА БЪЛГАРИЯ“ ЕООД
  • „ЛИДЛ БЪЛГАРИЯ ЕООД ЕНД КО“ КД
  • „КАУФЛАНД БЪЛГАРИЯ ЕООД ЕНД КО“ КД
  • „МАКСИМА БЪЛГАРИЯ“ ЕООД
  • „ПРОМАРКЕТ“ ООД
  • "ФАНТАСТИКО ГРУП"
  • „МЕТРО КЕШ ЕНД КЕРИ БЪЛГАРИЯ“ ЕООД
  • СДРУЖЕНИЕ „СЪЮЗ НА ПТИЦЕВЪДИТЕ В БЪЛГАРИЯ“
  • СДРУЖЕНИЕ „АСОЦИАЦИЯ НА ПРОМИШЛЕНОТО ПТИЦЕВЪДСТВО“
  • "АСОЦИАЦИЯ НА МЛЕКОПРЕРАБОТВАТЕЛИТЕ В БЪЛГАРИЯ“
  • СДРУЖЕНИЕ „НАЦИОНАЛНА АСОЦИАЦИЯ НА МЛЕКОПРЕРАБОТВАТЕЛИТЕ“.

Световната практика показва, че много трудно се доказват картелите. Трябва да има писмени или електронни доказателства, което доказва, че компаниите се разбират помежду си.

Към момента от хранителните вериги отказват да застанат пред нашата камера, но заявиха, че оказват пълно съдействие на КЗК и не се притесняват от проверките.

Вижте повече във видеото

Преди дни комисията за защита на конкуренцията със съдействието на служители на МВР, извърши изненадващи проверки на място в офисите на Лидл България, Сдружение „Съюз на птицевъдите в България“ и Сдружение „Национална асоциация на млекопреработвателите“.

КЗК: Ръстът на цените на храните е необосновано висок

Проверките бяха извършени със съдействието на МВР и след получени съдебни разрешения от Административен съд – София с цел да се обезпечи събирането на достатъчно преки доказателства за наличието на евентуални тайни договорки между участниците в сектор Храни, посочват от комисията.

От офисите са иззети копия на документи и електронна кореспонденция, които Комисията предстои да анализира в детайли, с оглед установяване наличието на обмен на чувствителна търговска информация или координирано пазарно поведение между производителите, търговците и техните обединения в сектор Храни.

Мащабът и стандартите на доказване на подобни антитръстови нарушения изискват Комисията да установи голямо количество данни и информация, на базата на които да се извърши икономически и правен анализ на разглежданото поведение, което обективно не може да бъде осъществено в спешен порядък, уточняват от КЗК.

Въпреки мащабното проучване, с оглед обществения интерес, който има към него, КЗК ще направи всичко възможно в рамките на законовата си компетентност, да извърши проучването във възможно най-кратък срок.

След приключване на проучванията при установени нарушения, Комисията ще упражни законовите си правомощия, в това число да санкционира нарушителите, посочват от КЗК.

Секторът на храните в страната е приоритет в дейността на Комисията и е постоянно наблюдаван и проучван от КЗК, за което свидетелстват множеството решения на Комисията през годините. Всякакви опити за дискредитиране в публичното пространство на предприетите от Комисията законови действия възпрепятстват работата ѝ и целят създаване на негативна представа за институцията сред обществото, посочват още от КЗК.

От там напомнят, че комисията е независим орган, който разполага с пълна оперативна самостоятелност относно способите за събиране на доказателства и начините на реализирането им в рамките на законовите си правомощия, като намесата в работата на КЗК е напълно недопустима.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Радев: Възможно е да влезем в Шенген през октомври, не сме се отказали от Плана за справедлив преход
Радев: Възможно е да влезем в Шенген през октомври, не сме се отказали от Плана за справедлив преход
Любомир Ганев: Очаквам да приемем рекорден бюджет, който да успеем да изпълним
Любомир Ганев: Очаквам да приемем рекорден бюджет, който да успеем да изпълним