НОВИНИ

Легенда за шестте гарвана в Лондонската кула е жива и днес (Снимки)

празно
bnt avatar logo
от БНТ
07:09, 20.05.2021
Чете се за: 02:15 мин.
Галерия
Слушай новината

Старо поверие гласи, че от гарваните в Кулата на Лондон зависи съдбата на британската корона. Смятат ги за истинските пазители на Тауър, а с това и на цялото британско кралство.

Британците вярват, че ако гарваните отлетят кралят или кралицата ще загубят трона си, а заедно с тях ще изчезне и Англия. Заради това суеверие от векове в Кулата на Лондон официално се отглеждат шест гарвана.

Снимки: БГНЕС

Лондонската кула е забележителна сграда, разположена на север от река Темза, в непосредствена близост до един от най-известните мостове в света - популярният Тауър. От 12 в. замъкът е бил използван като затвор и става символ на потисничеството, породено от управляващия елит в Лондон. Но през цялата история на Англия тази величествена сграда винаги е имала важна роля - използвана за различни цели и функции: оръжейна, хазна, кралски монетен двор, дом на короната на бижута.

А царете и завоевателите били убедени, че за да контролират страната, трябвало да спечелят Кулата.

Гарваните в действителност са регистрирани като "войници" на Кралството, могат да бъдат уволнени и изгонени от Кулата за неправомерно поведение. Така е например съдбата на Рейвън Джордж, който бил уволнен през 1986 г., защото нападал ... телевизионни антени. Гарванът бил отведен в зоологическия парк на Уелс.

Днес винаги има и допълнителен гарван, в случай че някой умре или изчезне. Всеки от тях носи различен цвят пръстен на крака си, всеки има и свое собствено име.

Преди дни в Кулата беше представено и ново бебе гарван, наречено Branwen.

След като остана дълго затворена заради пандемията от коронавирус Лондонската кула вече посреща гости.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Етна отново изригна, активизира се и друг вулкан в близост
Етна отново изригна, активизира се и друг вулкан в близост
Зрелищна гонка и стрелба след опит за обир на инкасо автомобил в Нидерландия
Зрелищна гонка и стрелба след опит за обир на инкасо автомобил в Нидерландия