НОВИНИ

Летищата във Варна и Бургас получиха акредитация за въглеродни емисии

отново международни полети летище варна
bnt avatar logo
от БНТ
15:17, 05.07.2021
Чете се за: 02:02 мин.
У нас
Слушай новината

Те са сертифицирани от Международния съвет на летищата - Европа и WSP сертифициращия и независим проверяващ орган. Документът е признание за действията на двете летища за картографиране и намаляване на въглеродните емисии - част от поетите ангажименти на глобалната летищна индустрия срещу климатичните промени.

Акредитацията за въглеродни емисии е единствената институционално одобрена, глобална програма за сертифициране на управлението на въглеродния отпечатък на летищата по света. Оценката е независима и признава усилията за управление и намаляване на въглеродните емисии чрез 6 нива на сертифициране: „Картографиране“, „Намаляване“, „Оптимизация“, „Неутралност“, „Трансформация“ и „Преход“. След достижението на акредитация Ниво 1: „Картографиране“ през 2019 година, летищата във Варна и Бургас работиха за намаляване на въглеродния отпечатък и новата им цел е до 2030 г. да задържат емисиите на въглероден диоксид на нивата от 2015 г. В момента това се постига чрез широк спектър от специфични енергоспестяващи мерки и използване на възобновяеми енергийни източници.

Летище Варна и Летище Бургас вече си поставиха ясна цел да достигнат Ниво 3: „Оптимизация“ чрез по-добро управление на потреблението на електроенергия и горива, на отпадъци и опасни товари. Затова през следващите няколко години летищата ще направят сериозни инвестиции в проекти за подмяна на осветителните механизми и фотоволтаични инсталации. Чрез различни промоционални мерки, компанията активно ангажира своите служители, гости на летищата, партньори и други заинтересовани страни, за да ги приобщи към поставената цел, чрез ежедневен индивидуален и колективен принос към отговорно използване на енергия, горива и вода.

Автор: Светлана Ганчева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румен Радев поздрави вътрешния министър и МВР по случай празника им
Румен Радев поздрави вътрешния министър и МВР по случай празника им
До отстрел на мечката от Белица ще се стигне в случай на ново нападение
До отстрел на мечката от Белица ще се стигне в случай на ново нападение