НОВИНИ

Лицето на Токио 2020 Наоми Осака: „Нов свят, нова генерация“

лицето токио 2020 наоми осака bdquoнов свят нова генерацияldquo
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
03:35, 28.07.2021
Чете се за: 04:45 мин.
Спорт
Слушай новината

Наоми Осака е едва на 10 години, когато си дава сметка за първи път, че ще бъде съдена заради външността си. Талантливата тенисистка е във Флорида и дочува разговор на момиче, което след малко ще играе срещу нея. Другото дете не си дава сметка, че Наоми Осака знае японски и разбира думите ѝ.

„Приятел я попита с кого ще играе, а тя отвърна „С Осака“. Приятелката и каза: „О, това чернокожо момиче? Тя японка ли е?“ Тогава момичето, с което щях да играя, заяви: „Не мисля“ – разказва след години Наоми Осака, запечатала дълбоко думите в себе си.

Днес всички знаят коя е Наоми Осака. Израства в САЩ, отгледана от майка-японка и баща от Хаити. Тя е лицето на Токио 2020.

На всяка автобусна спирка в мегаполиса е ликът на 23-годишната чаровница. Облечена е в ярко розово яке, а лозунгът е написан наполовина на английски, наполовина на японски. Думата е „нов“ последвана от символ, който може да бъде преведен като „свят“ или „поколение“ - „Нов свят. Нова генерация.“

Осака отказа американското си гражданство през 2019 година в полза на японското. И днес тя носи промяната, защото Осака е различна.

„Някои възрастни създават визии за това как една японска спортистка трябва да говори и да се държи публично. Наоми не се вписва в тази традиционна форма. При нея това е много видимо – чрез думите и действията ѝ“, обяснява Хироаки Уада, репортер на вестник „Маиничи“ в Япония.

„Тя е фигура, провокираща мисъл и реакция“ – заяви журналистът за ВВС.

През годините Наоми Осака стотици пъти е била наранявана заради своята външност. През 2019 г. японска компания за закуски направи реклама, в която тенисистката е под формата на анимационен герой, но с бяла кожа. След това фирмата бързо изтегли рекламата.

Майката и бащата на Осака емигрират в Съединените щати, когато тя е на 3 години, откъснати от неодобряващите си баба и дядо по майчина линия.

Животът на малката талантлива тенисистка не е бил лесен, идваща от общество, за което индивидуализмът не е ценност, за разлика от хармонията.

"В Япония по традиция се избягват конфликти и спорове. Не е като в Америка, където имаш публичност във всичко“, заяви писателят Робърт Уайтинг.

През май, след като първоначално заяви, че няма да говори пред медиите по време на Откритото първенство на Франция, тя се оттегли от този турнир. По-късно реши да не участва и на Уимбълдън, позовавайки се на лошото си психично здраве и дългите пристъпи на депресия през предходните три години.

Олимпийските игри в Токио отбелязаха завръщането ѝ на корта след два месеца. Въпреки отпадането ѝ, всички продължават да говорят за нея, след като запали огъня в жертвеника

Проблемите на Наоми Осака са били пред очите на всички, но никой не е забелязал досега. Докато самата тя не ги изкрещя пред света. Наоми Осака ненавижда публичността. Това я прави тревожна и нервна. Светът на тениса предполага съвсем различен подход, който не е в унисон с вътрешния свят на състезателката.

„Мисля, че Наоми Осака, а и други японци със смесена кръв все още са считани за аутсайдери до известна степен. Но новото поколение японци е много по-усъвършенствано от предишните, те гледат по-глобално на нещата, заради интернет и безбройните телевизионни канали“, смята журналистът Хироаки Уада.

Нов свят. Нова генерация. Както и да преведете лозунга, Наоми Осака го въплъщава напълно.

Последвайте нашата общност "Спорт по БНТ" във Viber!

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Линда Зечири се предаде и напусна Токио
Линда Зечири се предаде и напусна Токио
Петима загинаха при терористична атака на "Боко Харам" в Камерун
Петима загинаха при терористична атака на "Боко Харам" в Камерун