НОВИНИ

Личев: Инвеститорът на "Алепу" е предвиждал изграждане на курортен комплекс

личев инвеститорът алепу предвиждал изграждане курортен комплекс
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
14:51, 27.08.2021
Чете се за: 02:20 мин.
У нас
Слушай новината

Инвеститорът на „Алепу” е предвиждал изграждане на курортен комплекс, а не подпорно съоръжение. Това стана ясно от отговора на служебния министър на околната среда и водите Асен Личев в рамките на парламентарния контрол.

„Не мога да се съглася, че инвеститорът, който е подал инвестиционното намерение за първоначалната преценка на ОВОС, е написал, че ще прави подпорно съоръжение. Нищо подобно. В ръцете ми е решението на директорката на РИОСВ-Бургас от 29. 12. 2017 г. Инвеститорът иска да му съгласуват инвестиционно предложение за изграждане на курортен комплекс, включващ „Алепу вилидж” и „Алепу бриз вилидж”. С инвестиционното предложение се предвижда изграждането на курортен комплекс със сборна площ 20 858 кв. м. По-нататък са разписани стаи, тоалетни, бани. Някъде надолу се пише, че то ще играе ролята на подпорно съоръжение, но това са пилоните в пясъка и скалите, които след това служат като по-здрава основа на сградата”, разясни министърът, цитиран от Нова тв.

Личев припомни, че е сменил директорката на РИОСВ Бургас, която е подписала това решение. „Цялата документация сега е в прокуратурата, чакаме решение на съда”, посочи министърът.

По думите му от 2017 г. до 2020 г. МОСВ не е свършило нищо по казуса. Личев добави, че проверка е правена от предишния редовен министър, но едва след като прокуратурата му задава въпроса за „Алепу”. „Той тогава се усеща, че работата не е била чиста вероятно от 2017 до 2019 - 2020 година и назначава работна група от юристи, които му казват, че решението на директора на РИОСВ е влязло в сила и не може да бъде отменено от министъра, нито може да бъде обжалвано, и затова най-добре да го оставят в прокуратурата, тя да го протестира и да го отмени съдът”, коментира Личев.

„Подкрепяме становището на прокуратурата, че на проекта не е проведен задължителния по закон ОВОС”, каза още министърът.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
За първи път от 39 години: АББА представя нови песни
За първи път от 39 години: АББА представя нови песни
Министър Стоев благодари на държавния секретар на САЩ за помощта при евакуацията на българи от Афганистан
Министър Стоев благодари на държавния секретар на САЩ за помощта при евакуацията на българи от Афганистан