НОВИНИ

Локализираха черните кутии на разбилия се индонезийски самолет

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
19:14, 10.01.2021
Чете се за: 02:17 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Локализирани са черните кутии на индонезийския самолет, който катастрофира с 62-ма души на борда. Основните версии за трагедията са лошото време или силна турбуленция.

Инцидентът повдигната темата за безопасността на индонезийските самолети. Според авиационната статистика през последното десетилетие най-много жертви на самолетни катастрофи има в Индонезия.

На 23 м дълбочина в Яванско море водолази откриха останки от падналия самолет.

"Локализирахме мястото на трагедията чрез нетипичните процеси, които се наблюдават във водата. Има много предмети. Това не са отпадъци", обясни Хенри Алфианди, помощник-началник щаб на ВВС, Индонезия.

Сред откритите предмети има части от гума, от опашката на самолета, розова детска тениска, части от човешки тела. На борда е имало 7 деца и три бебета. Със злощастния полет са пътували и съпрузите Бебен и Дан Разанах. Преди полета си направили селфи. Изпратили го на децата си, преди да се качат на самолета.

Засега няма отговор защо полетът не е бил отменен, а само отложен с 30 минути заради проливния дъжд.

Самолет изчезна минути след излитане от Джакарта, на него няма чужди пътници

Говорителката на индонезийското транспортно министерство съобщи, че авиодиспечерите са попитали екипажа защо се движи на северозапад, а не по предвиденото за полета трасе. Секунди по-късно самолетът изчезнал от радарите.

Екипажът е бил много опитен, съобщиха от компанията. Главният пилот е бивш военен. А помощникът му работел за компанията от 2013 г.

За Индонезия това е третата самолетна катастрофа за последните 6 години. През 2007 г. Европейският съюз включи всички индонезийски авиопревозвачи в черния списък на авиокомпании, които не отговарят на международните стандарти за безопасност. Забраната беше вдигната през 2018 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Арести и обвинения за ключови участници в щурма на Капитолия
Арести и обвинения за ключови участници в щурма на Капитолия
Заради снега: Усложнена пътна обстановка у нас, шофирайте с повишено внимание
Заради снега: Усложнена пътна обстановка у нас, шофирайте с повишено внимание