НОВИНИ

Лудогорец трябва да довърши беларуския шампион в Белград

лудогорец
Снимка: ПФК Лудогорец
bnt avatar logo
от БНТ
10:57, 13.07.2021
Чете се за: 04:15 мин.
Спорт
Слушай новината

Тази вечер от 22.30 часа Лудогорец гостува на Шахтьор (Солигорск) в мач реванш от първия квалификационен кръг на Шампионската лига.

Двубоят ще се играе пред празни трибуни на стадион “Чукарички” в Белград заради рестрикции към Беларус от страна на УЕФА, което на практика лишава беларуския шампион от домакинското си предимство.

Последвайте нашата общност "Спорт по БНТ" във Viber!

Преди седмица в Разград, "орлите" на Валдас Дамбраускас се поздравиха с успеха след късен гол на Каули Оливейра в 92-ата минута и днес ще се опитат да постигнат нова победа или поне равенство, за да се класират напред в най-престижния европейски клубен турнир.

Както е известно, Съюзът на европейските футболни асоциации (УЕФА) от този сезон премахна правилото за предимство от гол на чужд терен в евротурнирите. Това означава, че ако Шахтьор победи Лудогорец с един гол разлика тази вечер, независимо от крайния резултат, мачът ще отиде в продължения.

Ако "зелените" отстранят беларуския шампион, то те ще си гарантират минимум още шест мача в европейските клубни турнири. Във втория предварителен кръг на Шампионската лига, съперник на Лудогорец ще бъде победителят от двойката Мура - Шкендия. Дори и да отпадне на този етап, българският шампион ще продължи в третия предварителен кръг на Лига Европа, а ако и там бъде елиминиран, ще получи последен шанс в плейофа за влизане в групите на Лигата на конференциите.

Ако пък Лудогорец претърпи провал и отпадне още тази вечер, "орлите" ще отидат директно във втория квалификационен кръг на Лигата на конференциите, където ще имат за съперник победителя от двойката Фола Еш - Линкълн Ред Импс.

В първия мач на "Хювефарм Арена" Лудогорец демонстрира, че е по-опитният и по-класният отбор от двата състава, но дисциплинираната игра на Шахтьор (Солигорск) за малко да позволи на беларуския първенец да си тръгне с престижно равенство от Разград.

От друга стана, Шахтьор има три загуби в досегашните си три мача в Шампионската лига, като последната победа за състава от Солигорск в Европа бе на 25 юли, 2019 г. Това е добра новина за Лудогорец, като добавим и фактът, че "зелените" не са губили мач в евротурнирите, когато той се е провеждал на неутрален терен.

Треньорът на символичните домакини Роман Григорчук се очаква да заложи тази вечер на Гутор на вратата и Шевченко, Филипенко, Сачивко и Антич в защита. Кендиш и Сзьоке ще са двамата опорни халфове, а Ахмеди ще действа пред тях като плеймейкър. Подстрелов и Иванович ще бъдат на двете крила, а атаката ще води Дарбо.

Валдас Дамбраускас се очаква да направи някои промени в сравнение с първия мач. Той вероятно ще изведе на терена Кахлина под рамката и карето Икоко, Пластун, Вердон и Недялков в отбрана. Баджи и Гонсалвеш ще си партнират в средата на терена, а Текпетей и Десподов ще бъдат на крилата. Сотириу ще води атаката, а Каули ще го подкрепя зад гърба му.

Ето и вероятните състави:

Шахтьор: Гутор, Шевченко, Филипенко, Савичко, Антич, Кендиш, Сзьоке, Подстрелов, Иванович, Ахмеди, Дарбо

Лудогорец: Кaхлина, Икоко, Пластун, Вердон, Недялков, Баджи, Гонсалвеш, Каули, Текпетей, Десподов, Сотириу

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов: Бойко Рашков ме призовава да се явя на разпит в четвъртък
Борисов: Бойко Рашков ме призовава да се явя на разпит в четвъртък
Шампион от Копа Америка премина в Атлетико Мадрид
Шампион от Копа Америка премина в Атлетико Мадрид