НОВИНИ

Лувърът повишава цената на входния билет

лувърът повишава цената входния билет
Снимка: БТА/Архив
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
15:07, 09.12.2023
Чете се за: 02:17 мин.
По света
Слушай новината

Лувърът обяви, че ще увеличи цената на входния билет шест месеца преди Олимпийските игри в Париж, когато се очаква градът да посрещне доста повече туристи от обичайното. От 15 януари входът става 22 евро, след като от 2017 г. насам струваше 17 евро.

Това увеличение от 29 процента е съпоставимо с 30-процентната инфлация за същия период, показва индексът на потребителските цени INSEE.

Лувърът е най-посещаваният музей в света, разполага с 86 000 кв. метра площ, отворена за посетители, и е привлякъл 7,2 милиона посетители през 2022 г.

Според годишния доклад приходите от продажба на билети възлизат на 76,5 милиона евро през миналата година. Това покрива само една четвърт от оперативните разходи, а останалата част се финансира от Министерството на културата и други източници, включително от спонсори, припомня Франс прес.

В прессъобщение от музея подчертават, че "повече от половината от всички френски посетители влизат безплатно". Входът е безплатен за лица под 25 години, безработни, хора на минимални социални помощи, хора с увреждания и техните настойници, учители, специалисти от областта на културата и журналисти.

От очакваните 8,7 милиона посетители през 2023 г. 3,6 милиона (41%) няма да са платили за входен билет, сочат очакванията на ръководството на Лувъра.

В следващите години музеят се надява да финансира проект за отваряне на втори вход в допълнение към този под Пирамидата, действащ от 1988 г. Той ще бъде откъм източната фасада, на нивото на метростанцията "Лувър-Риволи". Не е ясно колко ще струва, нито кога ще бъде направен. Лувърът продължава и да обогатява колекциите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Александър Везенков след успеха на Сакраменто над Финикс: Щастлив, че спечелихме този мач
Александър Везенков след успеха на Сакраменто над Финикс: Щастлив, че спечелихме този мач
С гол на Станислав Иванов Арда Кърджали победи Локомотив Сф
С гол на Станислав Иванов Арда Кърджали победи Локомотив Сф