НОВИНИ

Любомир Ганев: Оценката ми за Мичели е положителна, избрахме го да създаде правила и да изгради колектив

любомир ганев жребия играем както можем резултати
Снимка: БФ Волейбол
bnt avatar logo
от БНТ
20:45, 12.09.2023
Чете се за: 06:07 мин.
Спорт
Слушай новината

Президентът на Българската федерация по волейбол Любо Ганев събра момичетата от националния отбор преди тренировката, за да им благодаря и да им вдъхне увереност за предстоящите мачове от олимпийската квалификации в Япония. Той сподели и очакванията си пред репортерите.

"Целта пред женския национален отбор я поставихме още отдавна - да отидем и да играят максимално освободено тази квалификация и да направят каквото могат. Нямахме поставена цел да се класираме на всяка цена, знаем, че групата е много трудна, много силни отбори. Нашият тим обаче показа, че може да играе заедно, като колектив, да си помагат една на друга. Нека играят без никакво напрежение, вече ни ги притеснява фактора класиране. Отборът показа, че играейки задружно може да постига успехи и победи. Нека се забавляват", препоръча Ганев.

"Внедряването на младите състезателки стана по принуда. Не стана, защото го искахме. Да кажем, че имаше само една състезателка, която можеше да бъде включена към този отбор. Но някои се отказаха, други отпаднаха поради други причини. Това е отборът, това е бъдещето. Ще направим всичко възможно и аз съм поел ангажимент и пред себе си - ако има другата година състезателка, която може и иска да играе в националния отбор, да спазва всички изисквания и отговорности на високо ниво. Нашата цел е най-добрите да са в състава, но също така тези, които са в отбора, да му помагат и да се впишат.

"Нека да изчакаме да завърши и последното състезание за годината, което е най-важното. След това колегите и от Управителния съвет, и от Треньорската комисия ще направят анализи, но моята оценка за Лоренцо Мичели е положителна. Мисля, че изборът на Мичели е правилен от гледна точка на създаването на правила в националния отбор, изграждането на колектив. Виждате, че мнението на самите състезателки е красноречиво, аз ги слушам, говоря си с тях. Бяхме заедно на първия турнир в Лигата на нациите. Желанието, с което тренират и спазват треньорските указания, показва, че не само Мичели, а целият му щаб са на прав път. Само пожелавам да продължават така и да ни радват с резултати.

"Тези момичета, които виждате тук, са 80 или 90 процента от ядрото на националния отбор, който ще се бори да се класира за Олимпиадата през 2028 година в Лос Анджелис. Трябва много работа, защото както отбелязаха много анализатори ние нямаме ръстови състезателки към момента. Ето, има Ива Дудонав, има още интересни деца от по-малките, но има много време, докато извървят пътя до женския волейбол. Виждате, че нямаме състезателки по над метър и 90, както преди бяха Елица Василева, Христина Вучкова. Това може да се компенсира само с отборна игра. За съжаление физическите качества можеш да ги компенсираш само със задружна игра. Тук, за разлика от мъжете, нямаме изявени състезатели, които могат да поемат отговорност във важни моменти само те да отиграват. Така че аз искам да ги поздравя и да им благодаря още веднъж, че те успяват да го покажат това нещо.

Не съм говорил с Цецо Соколов, но имайки предвид, че той е на 33 години и че следващото голямо състезание е Световно първенство през 2025 година, логично е да е казал, че може да се откаже. Аз бях състезател в националния отбор и се отказах на 32 години или дори по-рано, а той е на 33 и още играе. Участието в националния отбор не е само мачове, има много тежък подготвителен процес, особено с мачовете от Лигата на нациите. Искам да кажа, че през следващата година в Лигата на нациите ще бъде истинска битка за всяка топка, не за всеки гейм. Защото след изиграването на основната фаза, ще се определят петте отбора, които ще се класират за Олимпиада. Там няма да виждаме отбори, които са дошли с втория си състав, а всеки един мач ще бъде борба за всяка топка. Това означава, че задачата пред националните състезатели при мъжете и жените става още по-тежка. При мъжете няма да имаме шансове да попаднем сред първите 5-6 отбора, защото загубихме много точки от загубите срещу отбори, които на теория са по-слаби от нас. Но при момичета все още сме на 16-а позиция в световната ранглиста. Добри мачове на тази квалификация и на Лигата на нациите догодина могат да те преместят с още едно, две или три места напред.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
40 дни след убийствата в Лозен: Близките на Яна и Иво настояват за справедливост
40 дни след убийствата в Лозен: Близките на Яна и Иво настояват за справедливост
Иновативен център за лечение на рак: Къде ще бъде изграден?
Иновативен център за лечение на рак: Къде ще бъде изграден?