НОВИНИ

Маркета Вондроушова е новата шампионка на Уимбълдън при жените

Борил Гочев
от Борил Гочев
17:30, 15.07.2023
Чете се за: 03:15 мин.
Спорт
маркета вондроушова новата шампионка уимбълдън жените
Слушай новината

Чехкинята Маркета Вондроушова постигна най-големия успех в своята кариера досега, триумфирайки в тазгодишното издание на Уимбълдън при жените след победа в големия финал срещу тунизийката Онс Жабер.

В спора за титлата 24-годишната Вондроушова се наложи с 6:4, 6:4 за само 1 час и 22 минути игра на централния корт на комплекса "All England Club" и по този начин завоюва своя първи трофей в турнири от Големия шлем, след като тя имаше един загубен финал на Ролан Гарос през 2019 година.

Междувременно пък Жабер се провали и при своя трети финал в надпреварите от Шлема, като най-добрата африканска тенисистка за втора поредна година се разминава с титлата на Уимбълдън след загубата от Елена Рибакина преди 12 месеца.

Този следобед финалният сблъсък започна далеч по-убеждаващо за Онс, която поведе с 2:0 гейма с пробив, но Вондроушова отговори и изравни за 2:2. Последваха нови два гейма в сметката на световната №6 Жабер и тук някъде нивото на нейната игра се срина и до края на сета тя спечели още само две точки, а от другата страна на мрежата Маркета взе четири последователни гейма, за да сложи точка на спора в тази част след 6:4.

Чехкинята пренесе силната си игра и в откриващите минути на следващия сет, като тя проби в откриващия гейм и поведе с 40:0 на свой сервис в следващия. Онс Жабер обаче не допусна нейната съперничка да се откъсне в резултата и съумя да изравни резултата, а след това дори и да поведе при 3:1. Вондроушова отново възстанови равенството при 3:3, а впоследствие дочаква своя миг в деветия гейм, за да вземе подаването на Жабер и така да поведе с 5:4. Сервирайки за титлата, чешката състезателка поведе с 40:0 и въпреки че допусна двойна грешка при първия си мачбол, вторият бе реализиран.

По този начин Маркета Вондроушова пренаписа историята на Уимбълдън, тъй като стана първата непоставена тенисистка, която стига до титлата при жените на "свещената трева".

Освен това 24-годишната левичарка се превърна и в петата чехкиня, която печели титла от Големия шлем на сингъл след Хана Мандликова, Яна Новотна, Петра Квитова и Барбора Крейчикова.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бенямин Нетаняху е откаран в болница, след като се почувствал зле
Бенямин Нетаняху е откаран в болница, след като се почувствал зле
Кейти Ледецки не смята да се отказва след Париж 2024
Кейти Ледецки не смята да се отказва след Париж 2024