НОВИНИ

Маските - предизвикателство за децата с увреден слух

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
16:30, 07.12.2020
Чете се за: 00:54 мин.
Европа

Маските са задължителни в началните училища във Франция. Но това създава проблем за децата със затруднен слух. На помощ идват прозрачните маски, но не в цялата страната учителите разполагат с тях.

Как се справят с проблема в две училища в околностите на Тулуза?

Маели е на 10 години. Ученичка е в клас за деца със слухови проблеми. Вече разбира по-добре учителите, откакто са с прозрачни маски. Преди това трудно хваща смисъла на жестовете, без да вижда изражението на лицето. Но дори и сега не минава без затруднения.

"Понякога маската се замъглява от дъха и минава време, докато се избистри. Истината е, че е най-добре без маска", казва Маели.

Учителите също са облекчени от новите предпазни средства, но съжаляват, че децата носят класически.

Ванеса Андрийо, учителка: Нещата се промениха. За децата е по-добре, защото виждат изражението на лицето, а това е наистина важно за езика на жестовете. Плътните маски скриват емоциите - гняв, удоволствие... За съжаление, не всички колеги получиха прозрачни маски.

Часовете в тези условия изискват повече усилия от учителите, преподаващи с помощта на жестомимичния език - те трябва да описват по-големи и по-бавни движения с ръце.

Мари-Пол Келерал, учителка: Същото е като при чуващите - налага се учителите да говорят по-високо, за да бъдат чути. Ние правим същото с езика на жестовете.

Въвеждането на прозрачни маски в специализираните училища се посреща с одобрение, макар броят им все още да е твърде недостатъчен. От френската Национална асоциация на родители на деца с увреден слух са категорични, че предстои още много работа. Защото при езика на жестовете "говори" цялото тяло.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Най-добрата антикризисна мярка е бизнесът да отвори на 21 декември, категоричен е Борисов
Най-добрата антикризисна мярка е бизнесът да отвори на 21 декември, категоричен е Борисов
БФС с важни решения за българския футбол
БФС с важни решения за българския футбол