Масов недостиг на анестезиолози в болниците

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
20:12, 26.09.2020
Чете се за: 01:33 мин.
Още

Недостиг на анестезиолози в болниците у нас. 27% от лечебните заведения разполагат с до двама реаниматори. Най-остра нужда от специалисти по интензивно лечение имат държавните и областните лечебни заведения. Данните са от прочуване на инициативата "Индекс на болниците".

По информация на Министерството на здравеопазването анестезиолозите у нас са около 1300. Най-много от тях работят в областите София-град, Пловдив, Плевен и Варна. В условията на COVID епидемия те трябва да поемат и дежурства в специализираните отделения за лечение на коронавирус. Най-малко специалисти по интензивно лечение има в областите Видин, Добрич, Кърджали и Перник.

В болницата в Гоце Делчев ситуацията е критична. Лечебното заведение е на път да остане без анестезиолози. Директорът му е поискал помощ от здравния министър.

Завеждащият отделението по анестезиология в гоцеделчевската болница д-р Милан Първанов загуби битката с COVID-19 миналата седмица.

Проф. Николай Петров - председател на Дружеството на анестезиолозите в България: Той от години буквално се измъчваше в тази болница, защото изнемогваше от работа. Последният път се обади не за пациент, а да помоли - буквално молеше - изпрати някой просто да ме смени за няколко дни, за да мога да се прибера до вкъщи.

Тримата анестезиолози, които работят на половин щат в болницата в Гоце Делчев, ще останат там до края на месеца. Така на практика лечебното заведение остава без такива специалисти.

Проф. Николай Петров - председател на Дружеството на анестезиолозите в България: Такива места не са само там. Преодоляват се по някакъв начин изискванията. С водене на лекари, които не са на работа реално и де факто, реалната работа я вършат малко хора.

В големите областни градове такива проблеми няма. В шуменската болница анестезиолозите са 9. Трима са в пенсионна възраст, но продължават да работят.

Д-р Геновева Белчева, анестезиолог МБАЛ-Шумен: Не е излишно да имаме и допълнително предвид обема на работа, който се работи. Имайки предвид това, че тази болница остана единствената спешна болница в областта.

В Шумен се надяват да привлекат специализанти, които да помагат на анестезиолозите. В столичната Александровска болница специализантите са повече от лекарите.

Д-р Петя Хубенова - анестезиолог , УМБАЛ "Александровска": Истината е, че сме доста натоварени и кадрите са малко. Необходими са хора, които да осигурят смените при пациентите, които са с COVID инфекция. В същото време са необходими и достатъчно брой хора, които да покрият работата в операционните зали, грижата за пациенти в реанимация.

Анестезиолозите са принудени да дежурят извънредно.

Д-р Петя Хубенова - анестезиолог , УМБАЛ "Александровска": Ако някой от колегите заболее, не дай Боже, ще се затрудним, защото ще се натоварим още повече.

Въпреки че специалността е трудна, много млади лекари искат да станат анестезиолози.

Проф. Николай Петров - председател на Дружеството на анестезиолозите в България: Трябва да се направят такива условия, че те да не напускат. Да остават в страната. Трябва да се отвори формата на повече места за специализация.

По данни на здравното министерство 270 души специализират анестезиология. А болниците са заявили потребност от 201.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Работодателите и бизнесът ще получат още държавна помощ заради COVID-19
Работодателите и бизнесът ще получат още държавна помощ заради COVID-19
18-годишен пакистанец е извършител на нападението край старата редакция на "Шарли Ебдо"
18-годишен пакистанец е извършител на нападението край старата редакция на "Шарли Ебдо"