НОВИНИ

Масово съхнене на полезащитните горски пояси в Добруджа

bnt avatar logo
от БНТ
14:24, 13.09.2020
Чете се за: 00:58 мин.
Регионални

Масово съхнене на полезащитните горски пояси в Добруджа констатираха лесовъди и учени. Причините са комплексни, но по първоначални данни основната е нападение от непознат досега за нашите ширини вредител, който се е появил заради промени в климата. Поясите са от изключителна важност за опазване на почвата от ерозия и за задържане на влага в посевите.

5000 километра дървесни видове пазят обработваемата земя в област Добрич. Тази година се наблюдава необичайно съхнене при дърветата от вида ясен, като засегнатите площи до момента са около 100 километра. На първо време те ще бъдат отстранени, за да се предотвратят инциденти.

"Но голямата цел е да помислим и да търсим решение в дългосрочен план, защото такъв проблем в следващите 10-20 години ще ескалира", каза инж. Веселин Нинов, директор на Североизточно държавно предприятие – Шумен.

За да се избегне екологична катастрофа, от Североизточното предприятие поканиха учени да обследват болните дървета. Имунитетът им е понижен, заради сушата, затова са нападнати от различни насекоми, сред които и непознат вредител.

"В следствие на промените в климата именно това са средиземноморски видове, които постепенно разширяват ареала си", каза проф. Георги Георгиев от Института за гората – БАН.

Предстои анализ на пробите, взети от учените, за да се определи вида им. Борбата с вредителите обаче ще бъде изключително трудна.

"По принцип използвали сме авиоборба досега, но доколкото поясите са линейни обекти и с малка ширина, доста трудно изпълними мероприятия ще бъдат, особено с наличието на тези ветрогенератори, които са в този район много", каза инж. Радослав Радев, зам.-директор на Държавно горско стопанство – Балчик.

Единственият вариант засега е санитарната сеч. На по-късен етап голяма част от поясите, които попадат и в Натура 2000, се очаква да бъдат възстановени с европейски средства.

Автор: Надежда Карапанчева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Реконструкцията на пречиствателната станция в Разград в задънена улица
Реконструкцията на пречиствателната станция в Разград в задънена улица
Лейкърс стигна първи финал на конференцията от 10 години насам
Лейкърс стигна първи финал на конференцията от 10 години насам