НОВИНИ

Мъж открадна 250-килограмова статуя на Буда от галерия в Калифорния

Експонатът е на стойност 1,5 млн. долара, но крадецът се опитал да го продаде онлайн за символична сума

мъж открадна 250 килограмова статуя буда галерия калифорния
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
20:54, 27.09.2023
Чете се за: 01:52 мин.
По света
Слушай новината

Полицията в Лос Анджелис откри статуя на стойност 1,5 милиона долара, открадната от художествена галерия в Калифорния, предаде ДПА, позовавайки се на властите.

Бронзовата статуя на Буда, която тежи 250 килограма, е била открадната от галерията "Баракат" близо до Западен Холивуд в Лос Анджелис около 3.00 часа сутринта на 18 септември, съобщи говорител на полицията в Лос Анджелис.

По думите му извършителят си е проправил път през портата на галерията и е влязъл в помещението през задния двор. Мъжът използвал количка, за да изнесе статуята и да я натовари в камион.

Директорът на галерията Пол Хендерсън установил, след като прегледал записите от охранителните камери, че на крадеца са му били необходими около 20 минути, за да открадне експоната. Хендерсън казва, че статуята на Буда е рядък антикварен екземпляр от 17-и век от японския период Едо, което я прави изключително ценна.

Няколко дни след кражбата ѝ детективите проследили сигнал, че статуята се продава онлайн. Сигналът ги отвел до паркиран пикап в Лос Анджелис, където в събота са открили статуята.

Директорът на галерията коментира, че извършителят не е имал реална представа за истинската стойност на статуята на Буда, тъй като я е предложил за продан онлайн на символична цена, както и че планира да засили охранителните мерки.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Николай Костов: В процес на усъвършенстване сме
Николай Костов: В процес на усъвършенстване сме
"Кмете, запиши си": Кои са основните проблеми в област Търговище
"Кмете, запиши си": Кои са основните проблеми в област Търговище