НОВИНИ

Месец септември 2023 г. е бил един от най-топлите за последните 90 години

месец септември 2023 бил един топлите последните години
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
15:51, 30.09.2023
Чете се за: 02:20 мин.
У нас
Слушай новината

Месец септември 2023 г. е един от най-топлите за последните 90 години, сочи справката на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) за времето през септември.

Юни е бил рекордно студен, а септември горещ

Средните месечни температури са между 16 и 23 градуса по Целзий, като имат отклонение от месечната норма между плюс 1 и плюс 4 градуса. Най-високата измерена температура е 37,2 градуса на 23 септември в Крумовград. В София най-високата измерена температура е 32,2 градуса, също на 23 септември. Най-ниската минимална температура в станция в населено място е 2,1 градуса на 12 септември в Чепеларе, а най-ниската измерена температура е на връх Мусала на 28 септември - минус 1,3 градуса.

В по-голямата част от страната месечните суми на валежа са между 1 и 120% от климатичната норма. Само в част от Рило-Родопската област има станции с месечна сума на валежа до 200% от нормата, а по Южното Черноморие и в Странджа – до 493% (Ахтопол).

Средно за страната този месец септември е с по-малко валежи от септември 2022 г., но с повече от септември 2021 г. , отчитат от НИМХ. Най-голямото измерено 24-часово количество валеж е 207 mm от дъжд в с. Кости, обл. Бургас, на 5 септември. Обилният дъжд в района на Странджа през периода 4-6 септември причинява бедствие.

В резултат на обилни и интензивни валежи на 5 септември са регистрирани редица поройни и речни наводнения във водосборите на реките южно от р. Ропотамо и в крайбрежните зони на Южното Черноморие. През останалата част от месеца водните количества на реките в страната са били около и под праговете за средни води и около праговете за ниски води.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ангел Русев с трето място на историческата първа Европейска купа по вдигане на тежести
Ангел Русев с трето място на историческата първа Европейска купа по вдигане на тежести
България отнесе Китай на старта на олимпийската квалификация по волейбол за мъже
България отнесе Китай на старта на олимпийската квалификация по волейбол за мъже