НОВИНИ

Министър Банов очаква максимална глоба за нарушената фасада на СУ

Галя Крайчовска
от Галя Крайчовска
19:10, 29.04.2020
Чете се за: 00:48 мин.
Култура
министър банов очаква максимална глоба дупките фасадата

Нарушената при подмяна на климатичната инсталация фасада на Софийския университет ще бъде възстановена - дупките ще бъдат запълнени. Министърът на културата очаква за нарушение на целостта на сградата, паметник на културата, да бъде наложена максималната глоба - 30 000 лева. Боил Банов беше гост в Сутрешния блок на БНТ.

Надупчената фасада на историческата сграда събуди вълна от недоволство и различни становища за ремонтните дейности. Досега обаче министърът на културата Боил Банов и ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков не са водили разговор.

Проверка на министерството показва, че при смяната на климатичната инсталация, не е спазен законът.

Боил Банов, министър на културата: Вместо да се премахнат, както е по предписание на Столична община всички климатици, се бият дупки да се монтират нови, под някаква схема, която Университетът са решили, че е добра. Само че нито е спазен законът, нито е подаден проект за съгласуване към Паметници на културата. За да може да бъде категоризирано и ясно казано, да - това може, това - не, това е правомерно, това не. Така че едно нарушение на закона - нелепо бих казал, от една много сериозна, институция, лош сигнал към обществото, ще понесат своята отговорност.

В официално становище, публикувано на страницата на Университета заявяват, че не са пробивани нови дупки във фасадата. Те се позовават и на Закона за културното наследство, който не изисква съгласуване за монтажни дейности. Външните тела на климатиците ще бъдат изцяло премахнати, а тръбите ще останат, но в цвета на фасадата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ВМРО предлага държавата да раздаде ваучери от по 100 лв. за всички осигурени за почивка в България
ВМРО предлага държавата да раздаде ваучери от по 100 лв. за всички осигурени за почивка в България
Последен работен ден в БНТ за Роси Господинова
Последен работен ден в БНТ за Роси Господинова